Most-Híd ponúka miesto na kandidátke mimoparlamentným stranám, s ktorými ich spájajú hodnoty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Republiková rada Most-Híd
Zľava: Predseda strany Béla Bugár, minister spravodlivosti SR Gábor Gál a minister životného prostredia SR László Sólymos počas zasadnutia Republikovej rady strany Most-Híd na témy: Hodnotenie voľby do europarlamentu (EP), príprava na parlamentné voľby a 11. snem v centrále. Bratislava, 22. jún 2019. Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková
  • aktualizované 22. júna, 15:13

BRATISLAVA 22. júna (WebNoviny.sk) – Most-Híd chce ponúknuť miesto na svojej kandidátke do parlamentných volieb členom strán, ktoré zdieľajú jeho hodnoty. Uviedol to v sobotu na tlačovej besede po zasadnutí Republikovej rady predseda strany Béla Bugár.

„V budúcnosti môžu ostať celé regióny aj skupiny obyvateľstva bez zastúpenia na úrovni parlamentu,“ povedal s tým, že z tohto dôvodu ponúkajú spoluprácu najmä mimoparlamentným stranám a združeniam zameraným na región a národnostné menšiny.

Odmietli kádrovanie politikov

Podpredseda strany Ábel Ravasz v sobotu na tlačovej konferencii po Republikovej rade strany doplnil, že odmietajú, aby iné politické strany kádrovali ich politikov.

„Ak je vôľa a vieme si sadnúť za stôl, nemôžeme začať tým, že kto za tým stolom nemôže byť,“ povedal Ravasz na otázku, či by mohol v prospech spolupráce s konkurenčnou SMK odísť z postu predsedu strany Béla Bugár. Dodal, že neoslovia len národnostné strany, ale aj strany, ktoré sa venujú regiónom. V prvom rade budú oslovovať mimoparlamentné strany.

Zároveň odmietli, že by sa mohli spojiť do koalície, momentálne ponúkajú miesta na ich kandidátke. Dôvodom je, že v prípade koalícií nestačí na vstup do NR SR päťpercentná hranice, ale sedempercetná.

Strane sa nedarí

Predseda stany Bugár takisto informoval, že po neúspechu v prezidentských voľbách aj voľbách do Európskeho parlamentu ponúkol svoju funkciu. Predtým ju ponúkol aj predsedníctvu, čo je v hierarchii strany nižší orgán ako Republiková rada.

„Ja som funkciu ponúkol. Ale vyhodnotili to tak, že môj odchod by strane nepomohol,“ povedal Bugár s tým, že či a kedy odíde, je na ňom a orgánoch strany, nie na členoch iných strán. Ravasz dodal, že nie sú slepí a vidia, že sa strane už tak dobre nedarí. Uvedomujú si, že potrebujú zmenu, potrebujú komunikovať víziu toho, čo chcú ešte urobiť a presadiť.

On osobne je presvedčený, že sa im podarí preferenčné posilniť. „Uvedomujeme si, že naše rozhodnutia neboli vždy populárne medzi našimi voličmi. Vstup a zotrvanie v takejto vláde má svoje negatíva, urobili sme nejaké chyby. Ale urobili sme viac pozitívneho ako negatívneho,“ povedal Ravasz.

Porušenie koaličnej zmluvy

V sobotu sa okrem predstaviteľov Mosta-Híd stretli aj strany SNS, SaS a KDH. Národniari na svojej tlačovej konferencii odkázali, že ak niekto z koalície zahlasuje za zákon o štátnom jazyku, s ktorým prišiel Ondrej Dostál (v klube SaS), budú to vnímať ako porušenie koaličnej zmluvy.

„My dobre vieme, čo máme urobiť,“ povedal Bugár. Tvrdí, že v prvom hlasovaní za zákon zahlasujú, v druhom iba v prípade, ak SaS akceptuje ich pripomienky.

„Možno toto má byť dôvod na vyvolanie predčasných volieb, ale to nie je náš problém, ale problém iných. My sme to mohli urobiť pri zastropovaní dôchodku,“ povedal Bugár. On si nemyslí, že má zmysel ísť do predčasných volieb. Tie by sa konali približne tri mesiace pred termínom riadnych parlamentných volieb. Predseda strany Most-Híd zároveň varoval pred neschválením rozpočtu. O tom sa hlasuje väčšinou v novembri, prípadne v decembri.

„Ak chceme mať zodpovednú politiku, tak máme ešte tri zasadnutia NR SR. Tam treba prijať zákony, ktoré sú potrebné a ktoré sme sľúbili. Samozrejme, ešte aj rozpočet. Íst do volieb vo februári bez toho, že by sme mali rozpočet, to by bolo nezodpovedné, to je hazard,“ dodal Bugár.

Na dnešnej Republikovej rade hovorili aj o príprave septembrového snemu. Ten by mal byť nielen oslavný, ale mal by ovplyvniť aj ďalšie smerovanie strany. Strana vtedy oslávi desiate narodeniny.

Rezignáciu Bugára odmietli

V májových voľbách do Európskeho parlamentu strana nezískala potrebných päť percent a nemá tak ani jeden mandát. Klesajú aj čísla strany v prieskumoch preferencií do parlamentných volieb.

Po neúspešných eurovoľbách svoju funkciu ponúkol aj predseda strany Béla Bugár, predsedníctvo strany rezignáciu odmietlo. Stranu by tak mal viesť do volieb v roku 2020. Republiková rada sa stretne v sobotu o 10:00 v bratislavskej centrále.

V májových voľbách do Európskeho parlamentu strana získala 2,59 percenta hlasov, predbehla ju aj konkurenčná SMK (4,96 percenta). Očakáva sa, že témou stretnutia republikovej rady by mohla byť aj spolupráca s ďalšími maďarskými stranami, najmä spolupráca do parlamentných volieb. Tie by sa mali konať 29. februára 2020.

Na hrane zvoliteľnosti

Podľa posledných prieskumov preferencií sa Most-Híd pohybuje na hrane zvoliteľnosti. V posledných prieskumoch agentúry Focus neprekračuje Most-Híd päťpercentnú hranicu.

V júnovom prieskume získal 4,4 percenta hlasov opýtaných a 4,1 percenta v prieskume, v ktorom sa už objavila strana Andreja Kisku. Pokles zaznamenala aj agentúra AKO. V jej prieskume zo začiatku mája mal Most presne päť percent. Pokles preferencií priznal aj Bugár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie Most-Híd