Video: Desaťtisíce ľudí v Istanbule oslavovali, opakované voľby starostu vyhral kandidát opozície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ekrem Imamoglu, Turecko
Desaťtisíce obyvateľov Istanbulu sa zúčastnili v nedeľu na nočných oslavách po tom, čo v opakovaných voľbách starostu v tomto najväčšom meste Turecka opäť triumfoval kandidát opozície Ekrem Imamoglu (vpravo). Foto: SITA/AP
  • aktualizované 24. júna 9:38

ISTANBUL 24. júna (WebNoviny.sk) – Desaťtisíce obyvateľov Istanbulu sa zúčastnili v nedeľu na nočných oslavách po tom, čo v opakovaných voľbách starostu v tomto najväčšom meste Turecka opäť triumfoval kandidát opozície.

Protikandidáta porazil o státisíce hlasov

Ekrem Imamoglu porazil svojho protikandidáta Binaliho Yildirima z vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) podľa neoficiálnych výsledkov o viac než 777-tisíc hlasov.

Bývalý premiér Yildirim v noci priznal svoju porážku a zagratuloval svojmu rivalovi. Medzičasom tak spravil už aj prezident Recep Tayyip Erdogan. „Gratulujem Ekremovi Imamogluovi, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil,“ uviedol.

Chce priniesť morálku do politiky

Imamoglu prisľúbil ukončiť politické rozdelenie Istanbulu a „priniesť morálku do politiky„. „Budeme tvrdo pracovať pre Istanbul a začneme hneď zajtra,“ povedal davu svojich stúpencov. Oslavy sa konali vo viacerých štvrtiach Istanbulu.

Imamoglu vyhral aj v komunálnych voľbách, ktoré sa konali 31. marca. Takmer tri týždne už pôsobil ako starosta mesta.

AKP však napadla výsledky volieb s tým, že počas nich došlo k procedurálnym nezrovnalostiam. Volebná komisia v máji vyhovela jej žiadosti, označila voľby za neplatné a vyhlásila nové.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Binali YildirimEkrem ImamogluRecep Tayyip Erdogan