Poštová známka pripomenie storočnicu Univerzity Komenského v Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenská pošta
Foto: ilustračné, SITA/Marko Erd

Poštovú známku spolu s pamätným listom pri príležitosti stého výročia založenia Univerzity Komenského v Bratislave vydá Slovenská pošta vo štvrtok 27. júna

Autorom známky je Martin Činovský

Ako ďalej agentúru SITA informovala špecialistka pošty pre styk s verejnosťou Eva Rovenská, motívom poštovej známky je portrét Jána Amosa Komenského a budova Univerzity Komenského v Bratislave.

„Komenského portrét autor prevzal od významného československého grafika a tvorcu poštových známok Maxa Švabinského. Ten v roku 1920 graficky spracoval portrét holandského maliara, Rembrandtovho žiaka Juriaena Ovensa z druhej štvrtiny 17. storočia, ktorý v roku 1905 objavili odborníci v amsterdamskom Rijksmuseu. Vďaka Švabinského kresbe sa tento portrét stal počas prvej Československej republiky veľmi populárny,“ povedala Rovenská.

Autorom výtvarných návrhov známky, obálky prvého dňa, pečiatky ako aj oceľorytiny je Martin Činovský, ktorý je jedným zo zakladateľov slovenskej známkovej tvorby a pôsobí ako pedagóg na Univerzite Komenského.

Pamätný list „100. výročie Univerzity Komenského“

Nominálna hodnota známky je 1,90 eura, čo predstavuje cenu za odoslanie listu 1. triedy. „Poštová známka má rozmery 44,4 × 27,2 milimetrov vrátane perforácie a vychádza vo forme upraveného tlačového listu s 10 známkami. Známku vytlačila technikou oceľotlače v kombinácii s ofsetom Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.,“ povedala Rovenská.

Súčasne s poštovou známkou vydáva Slovenská pošta obálku prvého dňa s pečiatkou s dátumom 13. 6. 2019 a domicilom mesta Bratislava. „Motívom prítlače obálky sú logá všetkých fakúlt Univerzity Komenského. Motívom pečiatky je portrét Komenského. Obálku spolu s pečiatkou vytlačila technikou ofsetu spoločnosť BB PRINT, s.r.o.,“ uviedla Rovenská

Pošta zároveň vydá k poštovej známke aj pamätný list „100. výročie Univerzity Komenského“. „Motívom pamätného listu sú logá fakúlt Univerzity Komenského. Autorom výtvarného návrhu pamätného listu je Martin Činovský. Pamätný list vytlačila ofsetovou technikou spoločnosť COLOR&PRINT, s.r.o,“ dodala Rovenská.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Slovenská poštaUK Univerzita Komenského v Bratislave