Horúčavy v Európe pokorili ďalší rekord, na juhu Francúzska namerali závratnú hodnotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teplomer, horúčavy
Foto: ilustračné, Thinkstock.
  • aktualizované 28. júna 19:52

Vlna horúčav, ktorá v týchto dňoch sužuje Európu, vo Francúzsku v piatok viedla k prepísaniu teplotného rekordu.

V mestečku Gallargues-le-Montueux v departemente Gard na juhu krajiny namerali až 45,9 stupňa Celzia. Už skôr počas dňa pritom v neďalekej obci Villevieille teplota vystúpila na 45,1 stupňa Celzia.

Predošlý teplotný rekord je z roku 2003, keď počas vlny horúčav, ktorá si vyžiadala tisícky obetí, zaznamenali 44,1 stupňa Celzia.

Francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzyn varovala, že tvárou v tvár vysokým teplotám je „každý v ohrození“.

Najvyššie teplotné výstrahy

Francúzska meteorologická služba pre štyri oblasti na juhu krajiny vydala bezprecedentné najvyššie červené teplotné výstrahy, zvyšok krajiny má oranžový – druhý najvyšší – stupeň.

Úrady v krajne sprísnili obmedzenia pre využívanie vody v boji proti následkom horúčav. Štyritisíc škôl pre vysoké teploty zrušilo vyučovanie alebo prijalo špeciálne opatrenia.

Súčasné horúčavy si vyžiadali prepísanie júnových teplotných rekordov aj v Nemecku, Českej republike či Poľsku. V Taliansku ministerstvo zdravotníctva varovalo pred vysokými teplotami v 16 mestách.

Španielski hasiči zase v Katalánsku bojujú s najhoršími lesnými požiarmi za posledných 20 rokov. V ôsmich španielskych provinciách vyhlásili červené teplotné výstrahy, pričom na mnohých miestach by teploty mali presiahnuť 42 stupňov Celzia.

Viacero ľudských obetí

Horúčavy si v Európe vyžiadali aj viacero obetí. V Španielsku v dôsledku úpalu zahynuli dvaja ľudia. Francúzsky premiér Edouard Philippe uviedol, že sa v jeho krajine každý deň niekto utopí, a varoval, že horúčavy nútia robiť ľudí riskantné veci.

Vo štvrtok zomrel v západofrancúzskom meste Rennes, kde bolo v tieni 35 stupňov Celzia, 33-ročný pokrývač striech, ktorému prišlo počas práce nevoľno.

Šesťročné dieťa zo Sýrie je vo vážnom stave po tom, čo ho do vzduchu vymrštil prúd vody z hydrantu, ktorý otvorili obyvatelia v Saint Denis. Britská polícia varovala ľudí pred kúpaním sa v jazerách a riekach po tom, čo sa v rieke Irwell pri Manchestri utopilo 12-ročné dievča.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia