Iránske úrady zhabali na dvoch farmách približne tisíc zariadení na ťažbu bitcoinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bitcoin, kybernetický útok, hacker
Foto: ilustračné, Thinkstock

Iránske úrady zhabali z dvoch fariem zhruba tisíc zariadení na ťažbu kryptomeny bitcoin, informovala tamojšia štátna televízia. Stalo sa tak po tom, čo v krajine prudko stúpla spotreba elektrickej energie.

Ako uviedol hovorca iránskeho ministerstva energetiky pre štátne médiá, dopyt po elektrine stúpol v júni o 7 percent, pričom za hlavnú príčinu považovali úrady ťažbu kryptomeny.

Farmy našli cez spotrebu

Podľa ďalšieho predstaviteľa z oblasti energetiky dve bitcoinové farmy identifikovali, pretože mali spotrebu jeden megawatt.

Pri ťažbe kryptomien ako je bitcoin je potrebné pripojenie počítačov, zvyčajne špecializovaných „banských zariadení“, k menovej sieti prostredníctvom internetu.

Tým, že poskytli výpočtový výkon na overenie transakcií na danej sieti, majitelia takýchto zariadení dostávajú odmeny v podobe novovygenerovaných mincí.

Bezpečná úschova majetku

Ako pripomína spravodajský portál BBC, je to potenciálne lukratívna činnosť, hlavne ak sa to robí vo veľkom. Ťažba bitcoinu sa údajne objavila na viacerých miestach v Iráne.

Bitcoin v Iráne podľa výskumníčky Mahsy Alimardani z Oxford Internet Institute priťahuje čoraz väčšiu pozornosť, keďže americké sankcie finančne krajinu zasiahli.

Iránci hľadajú spôsoby ako bezpečne uchovávať svoj majetok. Kryptomeny sa podľa Alimardani začínajú rysovať ako tretia alternatíva po zlate a amerických dolároch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia