Slovenské krajské mestá majú znečistené ovzdušie, najhoršia situácia je v Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Getty images

Slovensko stále patrí ku krajinám s najviac znečisteným ovzduším v EÚ. Dlhodobo prekračuje predovšetkým limity znečistenia prachovými časticami (PM).

Ako informovalo Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA), najhoršia situácia so znečistením ovzdušia je v Bratislave, najlepšia v Trenčíne.

Tisíce predčasných úmrtí

Experti z CEPTA analyzovali situáciu v oblasti krajských miest metodikou Svetovej zdravotníckej organizácie na základe údajov od Slovenského hydrometeorologického ústavu. Hodnotili pritom dopady prachových častíc a oxidov dusíka, ktorých pôvodcami sú predovšetkým doprava, priemysel s energetikou a spaľovanie tuhých palív v domácnostiach.

Znečistené ovzdušie spôsobuje na Slovensku viac ako päťtisíc predčasných úmrtí ročne, čo stojí Slovensko takmer desať miliárd eur ročne. Podľa zistení CEPTA V Bratislave znečistené ovzdušie spôsobí vyše 1 500 predčasných úmrtí ročne, náklady s tým spojené dosahujú viac ako štyri miliardy ročne.

Zlá situácia je aj v Košiciach, kde zlé ovzdušie spôsobí asi tisíc úmrtí ročne a náklady dosahujú 2,6 miliardy eur ročne. V Trenčíne si znečistené ovzdušie každý rok vyžiada 190 predčasných úmrtí. Náklady dosiahnu pol miliardy eur.

Zarážajúce výsledky

„Výsledky našich prepočtov sú zarážajúce o to viac, o čo ležérnejšie sa doteraz pristupovalo k riešeniu znečistenia ovzdušia v našich mestách a obciach a k rozpočtom v celej krajine,“ komentoval zistenia Daniel Lešinský, predseda CEPTA.

Vyzval, aby kompetentné úrady vyčlenili na ochranu ovzdušia adekvátne financie, vyriešili kompetencie pre samosprávy a podmienili čerpanie verejných financií vrátane EÚ fondov zeleným verejným obstarávaním. Je tiež nutné zaviesť účinné opatrenia na reguláciu dopravy a emisií z lokálnych kúrenísk ako aj ukončiť výnimky v priemysle a energetike.

Znečistené ovzdušie spôsobuje predovšetkým kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia dýchacích ciest vrátane astmy a chronickej bronchitídy, kognitívne poruchy, reprodukčné problémy vrátane predčasných pôrodov či nízkej pôrodnej hmotnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Lešinský