Dolár oslabil voči jenu aj euru, turecká líra klesla v reakcii na odvolanie šéfa centrálnej banky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líra, dolár
Turecká mena klesla na 15,60 líry za dolár. Foto: ilustračné, Thinkstock
  • aktualizované 8. júla 14:30

Dolár v úvode pondelkového obchodovania klesol voči jenu aj euru za situácie, keď globálne akciové trhy oslabili.

Dolár klesol oproti jenu

Trhy klesli v reakcii na to, že nečakane dobrá správa o tvorbe pracovných miest v USA zmiernila očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) bude konať, aby udržal rast ekonomiky.

Dolár oproti jenu klesol na 108,40 JPY/USD z piatkovej úrovne 108,47 JPY/USD. Spoločná európska mena si prilepšila na 1,1230 USD/EUR z hodnoty 1,1222 USD/EUR.

Erdogan odvolal guvernéra centrálnej banky

Turecká líra oproti doláru oslabila o približne dve percentá v reakcii na to, že prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal guvernéra tureckej centrálnej banky. Príčinou údajne boli nezhody v otázke redukcie úrokových sadzieb.

Šéfa centrálnej banky Murata Cetinkayu v sobotu na základe prezidentského dekrétu bez udania dôvodu nahradil viceguvernér Murat Uysal. Turecká líra v pondelok klesla na úroveň 5,73 TRY/USD.

Guvernér banky odmietol výzvy prezidenta

Erdogan často kritizoval centrálnu banku za ponechávanie úrokov na vysokej úrovni. Denník Hurriyet napísal, že guvernér banky odmietol výzvy prezidenta na zníženie základnej úrokovej sadzby, ktorá je v súčasnosti vo výške 24 percent.

Nový šéf centrálnej banky povedal, že banka bude naďalej „nezávisle uplatňovať nástroje menovej politiky“ v záujme stability cien. Štvorročné funkčné obdobie Murata Cetinkayu sa malo skončiť na budúci rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan