Danka Barteková chce odčiniť nezdar z Európskych hier, v dejisku MS sa jej strieľa fantasticky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Danka Barteková
Slovenská strelkyňa Danka Barteková. Foto: archívne, SITA/Martin Medňanský

Svetový šampionát v streľbe z brokových zbraní zakončia súťaže v skeete, v ktorých sa predstaví aj trio slovenských reprezentantiek v súťaži žien. Najväčšou nádejou je Danka Barteková, ktorá sa pokúsi odčiniť nezdar z nedávnych Európskych hier v bieloruskom Minsku.

Na únavu a sklamanie z Minska už nemám nárok. Majstrovstvá sveta sú totiž hneď po II. európskych hrách, keby som sa v tom teraz ďalej utápala, tak to nedám. Naopak, som vďačná, že máme hneď šampionát. Musím to nejako ‚rozchodiť‘ a možno práve toto mi pomôže, že som sa musela skoncentrovať po brutálne náročných pretekoch v Minsku, kde som už na druhý deň po súťaži išla do posilňovne a začala myslieť na MS. Kondične by nemal byť pre mňa problém zvládnuť dve vrcholné podujatia hneď za sebou,“ uviedla D. Barteková, ktorá sa v Taliansku vynasnaží vylepšiť umiestnenie, ktoré ju v Minsku nepotešilo.

Dobrá facka z Minsku

Je pravda, že 9. miesto na EH bola dobrá facka. Po sústredení na Sardínii, kde som mala fantastické výsledky, vynikajúci pocit a úžasnú formu, som tam išla v pozícii jednej z favoritiek, ktorú som nenaplnila. Neviem, či sme to prepískli a načasovali formu trocha skôr, alebo to bolo tou strelnicou v Minsku, ktorá nesadla mnohým z nás,“ priznala trenčianska rodáčka pre slovenské médiá priamo v dejisku kontinentálneho šampionátu.

Pred rokom jej na MS v kórejskom Čchangwone v dobre rozbehnutej súťaži tesne unikol stupeň víťazov, skončila štvrtá a vybojovala si miestenku na OH. „Poviem pravdu, že ani neviem. Musím priznať, že na nedávne Európske hry v Minsku som prišla v najlepšej forme, akú som kedy mala a dopadlo to veľmi zle, takže do Lonata prichádzam bez ambícií. Jediným mojím cieľom bude odviesť to, čo robím na tréningu. Na tých sa mi darí, navyše mne v Lonate strieľa fantasticky.“

Lonatská strelnica s úžasným čarom

Danka Barteková pozná chuť víťazstva v tomto tradičnom talianskom dejisku brokárskych súťaží. V roku 2012 tam triumfovala na pretekoch Svetového pohára a zároveň má odtiaľ aj svoj prvý seniorský bronz z MS v roku 2005. Na MS 2015 skončila v Lonate piata a na ME 2016 šiesta. Rada by oživila spomienky na tieto výsledky ďalším úspechom. „Milujem tunajšiu strelnicu, na ktorej som strieľala svoje prvé medzinárodné preteky v roku 2000. Pamätám si ten pocit, keď som sa v Lonate predstavila ako 15-ročná juniorka. Lonatská strelnica má úžasné čaro, sedí mi. V minulosti sa mi tu darilo a očakávam, že sa mi pripomenie dobrým výsledkom aj tentoraz,“ zaželala si bronzová olympijská medailistka, ktorá spolu s krajankami Veronikou Sýkorovou a Luciou Kopčanovou bude súčasťou vyše 60-členného štartového poľa skeetartok.

Zaujímavosťou je, že strelnica v Lonate bude začiatkom septembra aj dejiskom kontinentálneho šampionátu brokárov. „MS sa pôvodne tento rok ani nemali uskutočniť. Medzinárodná federácia športovej streľby chcela prejsť na dvojročný cyklus konania svetového šampionátu, ale národné federácie tento návrh prehlasovali, za čo som vďačná. Organizátorskej úlohy sa aj takto narýchlo ujali Taliani. Pre nás strelcov je to obrovská pomoc, že sa predstavíme tam, kde to dôverne poznáme. Niektorí sa na strelnici v Lonate trápia, iní ju obľubujú. Ja sa teším, že patrím do skupiny, ktorá ju má radšej,“ dodala členka ŠCP Bratislava, ktorá má na MS 2019 za sebou vystúpenie v tímovom mixe. So Štefanom Zemkom v ňom obsadili 18. priečku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka Barteková