Klub 500 odmieta zvýšenie minimálnej mzdy na 635 eur, vyššie odvody zaplatia nielen Slováci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
peňaženka, peniaze
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Klub 500 nesúhlasí s najnovším návrhom odborárov na zvýšenie minimálnej mzdy na 635 eur. Klub už v minulosti poukazoval na to, že minimálna mzda nie je nástrojom na zlepšovanie situácie nízkopríjmových zamestnancov, ale je prostriedkom na zvyšovanie príjmov štátneho rozpočtu, sociálnej a zdravotných poisťovní, obcí, miest a vyšších územných celkov.

Odmietame byť neustále len nástrojom na napĺňanie neefektívnych verejných rozpočtov prostredníctvom každoročného zvyšovania daňovo-odvodového zaťaženia,“ povedal predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Na vyššie odvody sa zložia aj Slováci

Pri zvýšení minimálnej mzdy o 115 eur totiž stúpnu podľa klubu celkové osobné náklady o 155 eur, z ktorých zamestnanec dostane 80 eur a štát získa 75 eur.

Najhoršie na tom podľa Sotáka je, že minimálna mzda ako veličina je prepojená na ďalších 42 zákonov a vyhlášok, ktoré priamo zvyšujú náklady podnikov.

Minimálna mzda ako hlavný príjem sa týka podľa medializovaných informácií viac ako 100-tisíc zamestnancov, z ktorých drvivá väčšina sú verejní a štátni zamestnanci, nie zamestnanci priemyselných podnikov.

Na vyššie odvody štátnych zamestnancov sa tak podľa klubu zložia priemyselné podniky a všetci Slováci.

Obce dostali o 2,4 mld. eur viac ako minuli

Priemyselných podnikov sa týka podľa klubu najmä nesystémový výpočet príplatkov za prácu v noci, cez víkendy, za prácu v škodlivom prostredí, prípadne mzdových taríf, ktoré sú prepojené na výšku minimálnej mzdy. Práve tieto prepojenia minimálnej mzdy majú dopad na priemyselné podniky v nepretržitej prevádzke.

Je zarážajúce, že si ani odborári ani politici neuvedomujú zložitosť roka 2019, v ktorom zamestnávatelia vykazujú poklesy objednávok a výroby v dôsledku globálneho ekonomického spomaľovania,“ hovorí Soták.

Paradoxné na tom podľa neho je, že každý jeden zamestnanec s minimálnou mzdou odvedie podľa aktuálnych návrhov odborárov naviac takmer 19 eur obciam, mestám a vyšším územným celkom.

To všetko podľa Sotáka v situácii, keď za posledných 14 rokov obce a mestá dostali od štátu o 2,4 mld. eur viac ako minuli. Podľa neho by mali byť predložené analýzy, na základe ktorých je možné pristúpiť k zvyšovaniu minimálnej mzdy a z ktorých budú zrejmé podmienky a výška prípadného navýšenia.

Minimálna mzda sa má rapídne zvýšiť

Odborári začali rokovania so zamestnávateľmi s ich návrhom, aby sa najnižšie hrubé zárobky zvýšili zo súčasných 520 na 635 eur.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter v druhej polovici februára uviedol, že vývoj ekonomiky na Slovensku a reálna potreba zvyšovania miezd velí k tomu, aby sa v budúcom roku minimálna mzda na Slovensku rapídne zvýšila. Ku konkrétnej výške minimálnej mzdy sa však odmietol vyjadriť.

Ak by sa podľa neho zamestnávatelia s odborármi dohodli na sume minimálnej mzdy na rok 2020, vláda to bude rešpektovať. Ak sa tak však nestane, návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na budúci rok predloží ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila zo 480 eur na 520 eur. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu tak stúpol na 2,989 eura zo súčasných 2,759 eura. Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti vlaňajšku išiel nahor o 27,17 eura na 430,35 eura.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján RichterVladimír Soták
Firmy a inštitúcie Klub 500MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR