Foto: Piatkovú noc na Pohode ovládli The Roots, jedna z hviezd musela zrušiť koncert

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pohoda 2019
Americký hip hopový spevák MC Tariq Luqmaan Trotter alias Black Thought zo skupiny The Roots počas vystúpenia v rámci 23. ročníka hudobného multikultúrneho festivalu Pohoda, ktorý sa koná v dňoch 11. - 13. júla 2019 na trenčianskom letisku. Trenčín, 12. júl 2019. Foto: SITA/Martin Medňanský
  • aktualizované 13. júla 8:55

Vo piatok na trenčianskom letisku pokračoval 23. ročník multižánrového festivalu Pohoda. V druhý festivalový deň sa už otvorili všetky pódiá.

Novinkou je krásne kryté pódium s vitrážami Sporka Science & Magic, kde sa konajú vedecké debaty a tiež koncerty.

V piatok sa tu mohli návštevníci a návštevníčky dozvedieť informácie napríklad o nonstop linke dôvery pre dospelých s názvom Nezábudka, ktorá funguje zdarma. O zákulisí hlavného pódia na Pohode porozprával jeho stage manager.

Otvorili všetky pódiá

Piatkové popoludnie na festivale Pohoda patrilo gitarovým kapelám, reggae aj detskému rómskemu zboru Čhavorenge, ktoré pod vedením Idy Kelarovej a v sprievode Českej filharmónie otvorilo program na hlavnom stagei.

Nekompromisný rock’n’rollovový koncert v Sporka Science & Magic predviedli slovenskí The Youniverse, ktorým výnimočné prostredie stageu veľmi pristalo.

Formácia predstavila skladby ako I blame him či Riverbanks a na záver aj coververziu piesne Lazaretto od Jacka Whitea.

Na pódium prišli v pršiplášťoch

Dravý výraz speváčky Tammy Nižňanskej a dokonalá gitara Jerguša Oravca elektrizovali publikum, ktoré malo možnosť zažiť vystúpenie s výborným zvukom hodné veľkého pódia.

Na Orange stagei sa predstavila ďalšia slovenská kapela – Walter Schnitzelsson, ktorá ponúkla aj skladby ako Mother, Everything is alright či Higher z nového albumu Sugar Kids Won’t Stop Screaming (2019).

Dvadsaťdeväročný Kanaďan Mac DeMarco prišiel so svojou kapelou na Urpiner stage o 18:10 a na úvod predstavil všetkých členov formácie, pričom niektorí z nich mali na sebe žlté pršiplášte. Muzikant predviedol piesne ako napríklad Nobody, The Stars Keep On Calling My Name, Freaking Out the Neighborhood či Another One.

Nad tribúnami sa objavila dúha

Svojrázny spevák i tanečník komunikoval s publikom, tešil sa z dúhy, ktorá sa objavila nad tribúnami pri hlavnom stagei a pobavil ľudí aj stojkou na rukách.

Aj napriek celodenným prehánkam, ktoré práve počas koncertu Maca DeMarca nahradilo slnko, si návštevníci piatkové popoludnie naplno užívali.

Okrem hudobných vystúpení mohli využiť aj bohatý sprievodný program, zahrať si petang, pingpong či stolný futbal alebo sa zúčastniť na rôznych diskusiách. V Literárnom stane Martinus napríklad rozprával na tému Mojich tridsať rokov / ’89 Fedor Gál.

Noc ovládla formácia The Roots

Piatkovú noc na trenčianskom festivale Pohoda ovládla americká formácia The Roots so svojou energickou hip-hopovou šou, počas ktorej nenechali roztancovaným fanúšikom pod hlavným pódiom vydýchnuť.

Pred desiatimi rokmi na rovnakom mieste spievala svoj hit People Have The Power americká interpretka Patti Smith a v piatok večer sa so slovami „more power to the people“ lúčila kapela The Roots, ktorá potvrdila, že jej patrí popredné miesto vo svojom žánri.

Na pódiu sama s gitarou

Na o niečo menšom Orange stagei vystúpila britská speváčka Lianne La Havas, ktorá sa postavila na pódium sama s gitarou. Počas koncertu zazneli aj skladby ako napríklad Au Cinéma, Unstoppable, Forget, Bittersweet či coververzia hitu I Say a Little Prayer, ktorý naspievali aj Dionne Warwick či Aretha Franklin.

Intímny soulový koncert dopĺňal mesiac nad pódiom a speváčka sa niekoľkokrát poďakovala fanúšikom za to, že spolu vytvorili pohodovú atmosféru.

Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Londýna pred koncertom prijala pozvanie na tlačovú konferenciu, kde novinárom prezradila, že pripravuje nový album. Bližšie informácie zatiaľ nepovedala, no vyjadrila sa, že na nahrávke, ktorá bude veľmi osobná, bude znieť kapela.

Lianne La Havas tiež povedala, že má okrem hudby rada aj maľovanie či varenie. Dodala, že jej snom je nahrať skladbu so Steviem Wonderom. „Zatiaľ som ho neoslovila, no urobím tak,“ uviedla s úsmevom.

Švédska speváčka nedorazila

V piatok mala na Urpiner stagei vystúpiť aj švédska speváčka Lykke Li, ktorá však zrušila koncert pre „pre mnohé zrušené a omeškané lety„. Namiesto nej sa predstavilo britské post-punkovo-tanečné duo Sink Ya Teeth.

Výborné koncerty predviedli aj švédski punkoví Viagra Boys na Budiš stagei, kde sa nachádzajú aj tribúny na sedenie či najvyššia stavba v areáli, ktorou je 32-metrové ruské kolo.

Do Trenčína prišli ukázať svoju tvorbu aj The Venopian Solitude z Malajzie. Speváčka formácie v závere koncertu zišla z pódia a zatancovala si s ľuďmi v publiku na EUrópa stagei.

Program uzavrel Michael Kiwanuka

V Sporka Science & Magic čakal na návštevníkov Red Cat Cabaret v Nay tanečnom dome zas bratislavská reggae formácia Medial Banana.

Program na Orange stagei uzavrel britský folk-rockový spevák a hudobník Michael Kiwanuka s výborne zohratou kapelou.

Sobotňajší program ponúkne interpretov, akými sú Liam Gallagher, Charlotte Gainsbourg, Emmanuel Jal & Nyaruach, ZOHRA – Afghan Women’s Orchestra, Donny Benét, Mura Masa, Little BIG, Dimension, Shortparis, Sudan Archives, Penelope Isles a mnohých ďalších.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať