Video: Enviroaktivisti blokujú cesty v britských mestách, začali päťdňové „letné povstanie“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
protest, enviromentalni aktivisti
Environmentálni aktivisti z hnutia Extinction Rebellion blokujú cesty vo viacerých britských mestách. Foto: SITA/AP

Environmentálni aktivisti z hnutia Extinction Rebellion blokujú cesty vo viacerých britských mestách na protest proti nečinnosti vlády v boji proti klimatickým zmenám. S pomocou piatich farebných lodí blokujú premávku v Cardiffe, Glasgowe, Bristole, Leedse a Londýne.

Solidarita s ďalšími aktivistami

Každá z lodí nesie meno po environmentálnom aktivistovi a tiež posolstvo, aby úrady „konali teraz„. Extinction Rebellion tvrdí, že začali päťdňové „letné povstanie„.

Demonštranti podľa Extinction Rebellion „požadujú, aby právny systém v tejto kríze prevzal zodpovednosť a zaistil bezpečnosť budúcich generácií vytvorením zákona o ekocíde„. Tiež vyjadrujú solidaritu s ďalšími aktivistami za boj proti klimatickým zmenám po celom svete, ktorí „obetovali svoju slobodu v boji za klimatickú spravodlivosť“.

Požadujú zamietnutie prípadov zadržaných

Hnutie, ktoré vyzýva vládu na vyhlásenie klimatického stavu núdze, už v apríli usporiadalo 11-dňový protest, ktorý ochromil viaceré časti Londýna.

Polícia počas neho zatkla zhruba tisíc ľudí. Niektorí z nich už sa pre porušovanie verejného poriadku postavili minulý týždeň pred súd. Demonštranti požadujú zamietnutie prípadov všetkých zadržaných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať