Stratené doklady v Chorvátsku? Ako postupovať a kde si vybaviť náhradné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Občiansky preukaz
Foto: ilustračné; SITA/Michal Burza

Ak bol slovenský občan na dovolenke v Chorvátsku okradnutý, prípadne stratil cestovný doklad, musí túto skutočnosť nahlásiť tamojšej polícii.

Pripomína to slovenské ministerstvo vnútra v rámci odporúčaní pre Slovákov, ktorí sa rozhodli dovolenkovať v Chorvátsku.

Lokálna polícia následne vydá osobe potvrdenie, ktoré treba predložiť na našom zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu.

Poplatok za vydanie náhradného dokladu

Veľvyslanectvo SR v Chorvátsku sa nachádza v hlavnom meste Záhreb.

„Priamo na konzulárnom úseku Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky, na adrese Prilaz Gjure Deželića 10, 10000 Zagreb je pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu nutné predložiť potvrdenie od miestnej polície o strate alebo odcudzení dokladu,“ informuje rezort s tým, že ďalej je tiež nevyhnutná žiadosť o vydanie náhradného dokladu, ktorá sa vyplňuje priamo na zastupiteľskom úrade.

Treba tiež uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu. Ten je podľa ministerstva je vo výške 10 eur a platí sa v chorvátskych kunách podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Chorvátska.

Úrad honorárneho konzula v Splite

Ministerstvo vnútra tiež pripomína, že o náhradný cestovný doklad je možné požiadať aj na úrade honorárneho konzula, ktorý má sídlo na adrese Mažuraničevo šetalište 1, 21 000 v meste Split. Nakontaktovať sa na úrad je možné aj na telefónnych číslach +38521362679 alebo +38598264041. „Tento úrad bude poskytovať občanom Slovenskej republiky pomoc v prípade núdze,“ uviedlo ministerstvo.

Rezort zároveň upozorňuje občanov, že ak nahlásia na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a potom ho nájdu, s takýmto dokladom už nemôžu cestovať.

„Údaje o takomto doklade boli vložené do informačného systému, a preto pri každej kontrole, hraničnej alebo bežnej sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Takýto doklad je nevyhnutné následne po príchode domov odovzdať na polícii a nepoužiť ho na preukazovanie totožnosti,“ dodalo ministerstvo vnútra. Viac informácii nájdu záujemcovia na webe ministerstva vnútra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR