Pachinger z kauzy tunelovania nebankoviek zostáva vo väzení, súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Patrik Pachinger
Odsúdeného Patrika Pachingera (v strede) by mali v stredu 9. septembra prepustiť z väzenia. Foto: archívne, facebook.com/policiaslovakia

Patrik Pachinger, odsúdený na sedem rokov väzenia za podvod v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, zostáva za mrežami.

Okresný súd v Trnave vo štvrtok jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietol. Rovnako zamietol aj žiadosť o jeho podmienečné prepustenie, ktorú podalo Združenie poškodených občanov. Odsúdený aj združenie podali proti rozhodnutiu súdu sťažnosť.

Nemal dobré hodnotenie

Odsúdený Pachinger nemal dobré hodnotenie z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, riaditeľ ústavu jeho prepustenie neodporúčal. Trest odňatia slobody mu uplynie v septembri budúceho roka. Dávida Brtvu, ktorý bol spolu s ním odsúdený na deväťročný trest odňatia slobody, Okresný súd v Trnave pred rokom prepustil na slobodu.

V kauze skrachovaných nebankových spoločností Špecializovaný trestný súd odsúdil Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Jozefa M. na deväť rokov väzenia. V jeho prípade rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Podľa rozsudku Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún.

Falšovali potrebné dokumenty

Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M., ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa M., Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Pachinger na dnešnom verejnom zasadnutí povedal, že doma by bol potrebnejší, pretože ho tam čaká 10-ročný syn, ktorý má v dôsledku kauzy nebankoviek zdravotné problémy, a manželka, ktorá tiež nie je na tom po zdravotnej stránke dobre.

Odsúdený je naďalej presvedčený o svojej nevine, v súčasnosti sa domáha obnovy konania. Senát, ktorý rozhodoval o podmienečnom prepustení, sa k pôvodnému konaniu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku nevyjadroval.

Patrik Pachinger čelí obžalobe zo sprenevery aj na Okresnom súde Bratislava I. Týka sa tiež investovania väčších súm, aj v tomto prípade však svoju vinu odmieta. Súdne konanie je tam zatiaľ len v začiatkoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dávid BrtvaPatrik Pachinger
Firmy a inštitúcie BMG InvestBMG Invest a Horizont Slovakia