Automobilka Ford sa pri logistike v halách spolieha na roboty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ford, továreň
Foto: ilustračné, SITA/AP.

Automobilka Ford optimalizuje svoju logistiku montážnej linky vďaka robotom. Vďaka trom autonómnym robotom od spoločnosti Mobile Industrial Robots (MiR) optimalizovala automobilka internú logistiku vo výrobnom podniku v španielskej Valencii, kde Ford vyrába modely áut ako Kuga, Mondeo či S-Max.

„Roboty prevzali rutinné a časovo náročné úlohy s nízkou pridanou hodnotou, ktoré predtým vykonávali zamestnanci firmy manuálne,“ informovala v tlačovej správe firma MiR.

Denne továreň vyrobí dvetisíc vozidiel vo fabrike s celkovou plochou 300 tisíc metrov štvorcových. Jednou z prvých aplikácií autonómnych robotov MiR pre montážnu linku bola preprava náhradných dielov pre výrobné zariadenie zo skladu do priestorov výroby.

Automatizovaný policový systém

Roboty sú vybavené automatizovaným policovým systémom so 17 priehradkami určenými na materiál rôznej hmotnosti a veľkosti. „Jeden samotný robot dokáže ušetriť až 40 osobohodín denne, pričom umožňuje ľudským pracovníkom vyhnúť sa práci v nekomfortnom prostredí a venovať sa zaujímavejším úlohám,“ dodala spoločnosť.

Mobilný robot sa dokáže vyhnúť neočakávaným prekážkam, je schopný prispôsobiť si svoju trasu, či zastaviť v prípade nutnosti, pracuje v blízkosti ľudí a ďalších prepravných systémov v továrni.

„Pre nás bolo hlavné, že tieto roboty na svoju navigáciu nepotrebujú žiadne externé prvky, ako napríklad svetelné lúče, magnety či vodiace pásky na podlahe. Jednoducho namapujeme oblasť a robot začne pracovať,“ povedal analytik riadenia údržby vo fabrike Ford Spain Miguel Montana.

Roboty dokážu samostatne reagovať

Roboty MiR sú prvé kolaboratívne autonómne mobilné roboty, ktoré sa využívajú vo výrobných zariadeniach Ford v Európe.

„Otvorili sa nám nové možnosti nasadenia nových robotov MiR na ďalšie aplikácie ako na montážnej linke, tak aj do ďalších prevádzok v továrni. Presvedčili sme sa, že tieto roboty dokážu samostatne reagovať a bezpečne interagovať s našimi zamestnancami, vysokozdvižnými vozíkmi a ďalšími prepravnými systémami,“ dodal manažér montážnej linky v továrni Ford Spain Helios Alvarez.

Spoločnosť Mobile Industrial Robots vyvíja a dodáva kolaboratívne a autonómne mobilné roboty, ktoré dokážu riadiť internú logistiku. Inovatívne roboty od MiR už nasadili stovky veľkých a stredne veľkých výrobných spoločností po celom svete a tiež množstvo nemocníc a opatrovateľských domov.

V Českej republike a na Slovensku dodáva produkty MiR na trh spoločnosť Amtech spol. s r.o. MiR založili v roku 2013 v Dánsku a sídli v Odense. V apríli 2018 spoločnosť kúpila americká firma Teradyne, dodávateľ automatizačného vybavenia na testovanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ford