V Stredozemnom mori sa prevrátili dva člny, desiatky migrantov sa zrejme utopili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya migranti utecenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Až približne 150 migrantov smerujúcich do Európy je nezvestných a pravdepodobne sa vo štvrtok utopili po tom, ako sa ich člny prevrátili v Stredozemnom mori, informovali líbyjská pobrežná stráž a Úrad vysokého komisára Organizácie spojených národov pre utečencov (UNHCR).

Dva člny s 300 migrantmi na palube sa prevrátili približne 120 kilometrov východne od líbyjskej metropoly Tripolis, uviedol pre tlačovú agentúru The Associated Press (AP) hovorca líbyjskej pobrežnej stráže Ajúb Gássim.

Zachrániť a vrátiť do Líbye sa podľa neho podarilo 137 migrantov, pobrežná stráž zatiaľ našla iba jedno telo. Charlie Yaxley, hovorca UNHCR, informoval až o 147 zachránených migrantoch. „Odhadujeme, že 150 migrantov je pravdepodobne nezvestných a zomreli na mori,“ dodal.

Líbya sa stala hlavným východzím bodom pre migrantov a utečencov z Afriky smerujúcich do Európy po povstaní, ktoré v roku 2011 zvrhlo tamojšieho diktátora Muammara Kaddáfího. Odvtedy využívajú chaos v Líbyi priekupníci a ozbrojené skupiny, ktoré sú zapletené do zneužívania migrantov, vrátane ich mučenia a únosov za výkupné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ajúb GássimCharlie YaxleyMuammar Kaddáfí