Obyvateľov Moskvy trápi nečakaná pliaga, metropolu Ruska zaplavili gigantické slimáky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slimák španielsky (Arion vulgaris)
Slimák španielsky (Arion vulgaris). Foto: www.gettyimages.com.

Obyvateľov Moskvy trápi nečakaná pliaga: Záplava obrích slimákov pôvodom zo Španielska, ktoré dorastajú až do veľkosti 15 centimetrov. Moskovčania sa sťažujú, že je týchto mega-slimákov zrazu všade neuveriteľne veľa, a nedá sa ich zbaviť.

Slimák má pôvod v Španielsku a Francúzsku

Podľa ruských médií ide o slimáka španielskeho (Arion vulgaris), ktorý má pôvod v Španielsku a Francúzsku, no od 50. rokov minulého storočia sa rozširuje aj do Európy.

„Je ich príšerne mnoho, a je naozaj ťažké sa ich zbaviť. Skúšal som proti nim bojovať, ale ich je stále viac a viac,“ povedal pre jednu z ruských televízií Moskovčan Abula Tašibekov.

Zaznamenali ho už v posledných rokoch dokonca aj v Rusku, no nie v Moskve, a už vôbec naňho neboli pripravení v jej centre, neďaleko Kremľa a Červeného námestia. „Centrum Moskvy, 15 minút chôdze od Kremľa. Gigantický slimák veľkosti malého mačiatka. Skrýva sa pred dažďom pod nádobami. JE OBROVSKÝ!“ referuje na Twitteri ďalší Moskovčan.

Slimák španielsky, ktorý má typické oranžové sfarbenie, no môže byť aj hnedý alebo žltý, je podľa britskej BBC jedným z najväčších škodcov, a okrem poľnohospodárskych plodín vážne ohrozuje prostredníctvom šírenia parazitov aj domáce zvieratá. Dokáže sa neuveriteľne rýchlo množiť, čo je spôsobené aj tým, že je to hermafrodit, alebo obojpohlavný živočích, a teda sa môžu navzájom spáriť ktorékoľvek dva jedince z tohto druhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať