Vydražili jeden z prvých výtlačkov knižnej ságy Harry Potter, vzácny kus má dve chyby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
J.K. Rowling
Britská spisovateľka J. K. Rowling. Foto: archívne, Joel C Ryan/Invision/AP.

Jeden z prvých výtlačkov prvého dielu kultovej knižnej ságy Harry Potter vydražili v stredu v anglickom Stafforde za 28 500 britských libier (v prepočte približne 31 300 eur).

Jeho pôvodná obchodná cena v kníhkupectvách pred vyše dvadsiatimi rokmi bola pritom jedna libra (približne 1 euro a 10 centov).

Predajca aj kupec si priali zostať v anonymite, o predajcovi sa však vie, že ide o anglickú úradníčku alebo úradníka, ktorá alebo ktorý si knižku odkúpil od miestnej knižnice.

Prvé vydanie má dve chyby

Harry Potter a Kameň mudrcov, prvý diel úspešnej knižnej série, vyšiel v roku 1997 pôvodne len v náklade 500 kusov, pričom len 200 z nich išlo na pulty kníhkupectiev a zvyšných 300 rozoslalo vydavateľstvo do knižníc.

Toto dnes už raritné a veľmi vzácne vydanie sa dá rozpoznať podľa dvoch typografických chýb, pričom jednou z nich je aj chybne uvedený názov diela – namiesto Philosopher’s Stone (Kameň mudrcov) sa tu objavil nápis Philospher’s Stone.

Najúspešnejšia autorka súčasnosti

J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou.

Na základe príbehov o Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých hlavného hrdinu bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe.

Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001). Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013), Hodvábnik (2014), V službách zla (2015) a Smrtiaca biela (2018).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe J. K. Rowling