Ruská technika nešla z Únie ani do Únie, reaguje Lajčákovo ministerstvo na prevoz transportérov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Miroslav Lajčák. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel.
  • aktualizované 2. augusta 13:51

V prípade leteckého prevozu ruskej vojenskej techniky do Srbska ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje, že nešlo o dovoz vojenského materiálu z Ruska do EÚ a ani vývoz z EÚ do Ruska.

Okrem toho, prevoz nebol zabezpečený štátnymi príslušníkmi, právnickými osobami členských štátov ani prostredníctvom lietadiel registrovaných v členských štátoch.

Letecký transport do Srbska

Tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí tak reaguje na informácie, že Slovensko umožnilo letecký transport ruskej vojenskej techniky do Srbska. Vo štvrtok na to upozornil bývalý vysokopostavený generál a člen strany Spolu Pavol Macko.

Rezort diplomacie tiež argumentuje, že udeľovanie súhlasu na prelet civilných lietadiel nepatrí do ich pôsobnosti. „Na základe dostupných informácií hodnotíme, že v danom prípade nešlo o dovoz vojenského materiálu z Ruska do EÚ a ani vývoz z EÚ do Ruska a prevoz nebol zabezpečený štátnymi príslušníkmi ani právnickými osobami členských štátov alebo prostredníctvom lietadiel registrovaných v členských štátoch. Transakcie takéhoto typu môžu byť, za dodržania príslušných podmienok, vykonané v súlade s predpismi,“ uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

O prelet žiadala spoločnosť Aviacon Zitotrans

V prípade prepravy ruskej vojenskej techniky požiadala o prelet letecká spoločnosť Aviacon Zitotrans. Ide o civilného leteckého prepravcu, ktorý pravidelne lietava cez vzdušný priestor Slovenska. Vyplýva to zo stanoviska ministerstva dopravy na otázky súvisiace s prevozom ruských obrnených transportérov do Srbska.

„Ani deklarovaný odosielateľ, ani príjemca, nie sú vojenskou organizáciou. Letecký dopravca predložil v poriadku všetky dokumenty a podľa predložených dokladov neboli na palube lietadla žiadne zbrane. Príslušná sekcia ministerstva dopravy posúdila všetky dokumenty, ktoré mala k dispozícií. Na základe predložených dokladov postupovala štandardným spôsobom a vydala povolenie na prelet. Na základe predložených povolení ani nemala žiadny právny dôvod takýto prelet nepovoliť,“ uviedol tlačový odbor ministerstva dopravy vo svojej reakcii.

Ministerstvo zdôraznilo, že išlo o let bez medzipristátia a v takýchto prípadoch tranzitné krajiny nemajú možnosť skontrolovať obsah lietadla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať