Poľský majster so Slovákmi vypadol z Európskej ligy, skončili aj Kuciak či Godál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dušan Kuciak
Slovenský brankár Dušan Kuciak. Foto: archívne, SITA/AP

Poľský majster Piast Gliwice sa rozlúčil s účinkovaním v pohárovej Európe v najkratšom možnom čase. Po domácom víťazstve 3:2 nad lotyšským FC Riga v odvete na trávniku súpera prehral tesne 1:2.

Rozhodujúci gól dvojzápasu 2. predkola Európskej ligy strelil v 83. min paradoxne poľský útočník Kamil Biliňski. V bránke Piastu odchytal celé stretnutie Slovák František Plach, jeho krajan Tomáš Huk strávil duel na lavičke náhradníkov a Jakub Holúbek ani nefiguroval na zápasovej súpiske.

Lechia nezužitkovala náskok

Gliwice v 74-ročnej histórii klubu nikdy neuspeli v predkolách jedného z dvoch najprestížnejších európskych pohárov. V aktuálnej sezóne v prvom predkole Ligy majstrov neprešli cez bieloruský BATE Borisov (prehra 1:2 doma a remíza 1:1) a nedarilo sa im ani v spomenutom druhom predkole EL.

V minulosti taktiež stroskotali na prvej prekážke. V ročníku 2013/2014 ich vyradil v EL azerbajdžanský FK Karabach a o tri roky neskôr v rovnakej súťaži neprešli cez švédsky IFK Göteborg.

Poľský futbal stratil aj ďalšieho zástupcu v predkolách EL v podobe Lechie Gdansk, ktorá v odvete taktiež nezužitkovala náskok z prvého zápasu, keď zdolala Bröndby Kodaň 2:1. V metropole Dánska čelila streleckej prevahe súpera a prehrala 1:4 po predĺžení. Nezabránil tomu ani slovenský brankár Dušan Kuciak, ktorý inkasoval štyrikrát z desiatich striel do priestoru medzi troma žrďami. Reprezentačný krídelník Lukáš Haraslín hral do 97. min.

Dve červené karty Slovákov

Až dvaja slovenskí futbalisti videli vo štvrtkových dueloch červené karty. Júliusa Szökeho vylúčenie nemuselo mrzieť, keďže sa z trávnika porúčal až v 89. min po druhej žltej karte a jeho bieloruský tím Šachťor Soligorsk uhral s dánskym Esbjergom postupovú remízu 0:0.

Bielorusi totiž v prvom zápase zvíťazili doma 2:0. Opačné pocity ako Szöke zažíval Boris Godál v drese cyperského AEL Limassol.

Niekdajší kapitán Spartaka Trnava videl červenú kartu v 83. min po druhej žltej a v závere sledoval, ako jeho tím opúšťa európsku pohárovú súťaž. Po nádejnej remíze 0:0 vonku podľahol doma gréckemu Arisu Solún tesne 0:1.

Futbalový trpaslík vyradil favorita

Veľké prekvapenie sa zrodilo na trávniku lichtenštajnského FC Vaduz, ktorý vyradil minulosezónneho účastníka skupinovej fázy EL. Po prehre 0:1 vonku dokázal „futbalový trpaslík“ zvíťaziť pred vlastnými fanúšikmi nad maďarským MOL Fehérvár 2:0 po predĺžení a od 82. min mu k tomu pomáhal aj Slovák Boris Prokopič. Brankár hostí Tomáš Tujvel strávil celý zápas na lavičke náhradníkov. Rovnako na tom bol aj jeho krajan Tomáš Košický vo farbách Debrecínu.

Maďarský tím doma podľahol talianskemu FC Turín 1:4 a v dvojzápase mal celkové skóre 1:7. S pohárovou Európou sa rozlúčilo slovenské duo v FC Jablonec Jakub Považanec a Andrej Fábry (druhý menovaný nebol vo štvrtok na súpiske, pozn.). Český klub doma remizoval s arménskym Pjunikom Jerevan 0:0 a nedokázal zvrátiť výsledok vo svoj prospech po minulotýždňovej prehre 1:2.

Európska liga 2019/2020

  • 2. predkolo – odvety tímov so Slovákmi

FK Jablonec (ČR) – Pjunik Jerevan (Arm.) 0:0, prvý zápas 1:2 – do 3. predkola postúpil Pjunik Jerevan
Jakub Považanec odohral celý zápas, Andrej Fábry (obaja Jablonec) nebol na zápasovej súpiske

Bröndby Kodaň (Dán.) – Lechia Gdansk (Poľ.) 4:1 po predĺžení (2:1, 1:0), prvý zápas 1:2 – do 3. predkola postúpilo Bröndby Kodaň
Dušan Kuciak odchytal celý zápas, Lukáš Haraslín (obaja Lechia) hral do 97. min

Esbjerg fB (Dán.) – Šachťor Soligorsk (Biel.) 0:0, prvý zápas 0:2 – do 3. predkola postúpil Šachťor Soligorsk
Július Szöke (Soligorsk) hral do 89. min, keď dostal červenú kartu po druhej žltej

FC Vaduz (Licht.) – MOL Fehérvár FC (Maď.) 2:0 po predĺžení (1:0, 0:0), prvý zápas 0:1 – do 3. predkola postúpil FC Vaduz
Boris Prokopič (Vaduz) hral od 82. min – Tomáš Tujvel (Fehérvár) sedel na lavičke náhradníkov

FC Riga (Lot.) – Piast Gliwice (Poľ.) 2:1, prvý zápas 2:3 – do 3. predkola postúpil FC Riga
František Plach odchytal celý zápas, Tomáš Huk sedel na lavičke náhradníkov, Jakub Holúbek (všetci Piast) nebol na zápasovej súpiske

AEL Limassol (Cyp.) – Aris Solún (Gréc.) 0:1 (0:1), prvý zápas 0:0 – do 3. predkola postúpil Aris Solún
Boris Godál (Limassol) hral do 83. min, keď dostal červenú kartu po druhej žltej

VSC Debrecín (Maď.) – FC Turín (Tal.) 1:4 (0:2), prvý zápas 0:3 – do 3. predkola postúpil FC Turín
Tomáš Košický (Debrecín) sedel na lavičke náhradníkov

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia