Portorický guvernér Ricardo Rosselló odstúpil z funkcie, svojho nástupcu si vybral sám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ricardo Rosselló
Bývalý guvernér Portorika Ricardo Rosselló. Foto: archívne, SITA/AP

Portorický guvernér Ricardo Rosselló v piatok odstúpil z funkcie, ako prisľúbil a na jeho miesto nastúpil skúsený politik Pedro Pierluisi.

Toho si však vybral za svojho nástupcu samotný Rosselló a s cieľom, aby bol prvým v línii nástupcov, ho tento týždeň vymenoval za ministra zahraničia.

Zneužitie ústavy

Starostka San Juan Carmen Yulín Cruz v tejto súvislosti informovala, že vznesú námietku proti Pierluisiho menovaniu, zatiaľ čo rešpektovaná právnická organizácia ho obvinila zo zneužitia ústavy.

Pierluisi podľa vlastných slov počká na rozhodnutie Senátu, ktorý ešte musí odhlasovať jeho menovanie. Jeho vláda tak „môže byť veľmi krátka“ a do sídla guvernéra sa preto plánuje presťahovať až po hlasovaní.

Ako tiež povedal, bude sa vyhýbať veľkým zmenám a bude sa sústrediť na stretnutia s vládnymi predstaviteľmi.

Obscénne vyjadrenia

Ak Senát jeho menovanie nepotvrdí, nastúpi podľa jeho slov do úradu druhá v poradí, ministerka spravodlivosti. Práve o doterajšej ministerke spravodlivosti Wande Vázquezovej sa pritom pôvodne hovorilo ako o Rossellóovej nástupkyni.

Rosselló prisľúbil, že odstúpi z úradu v reakcii na masové protesty v hlavnom meste, ktoré vyvolal únik online chatu s jeho najbližšími spolupracovníkmi, v ktorom sa obscénne vyjadrovali na adresu viacerých osôb.

Podľa mnohých boli ich vyjadrenia nepriateľsky ladené voči ženám či homosexuálom, a tiež bezohľadné voči obetiam hurikánu Maria, ktorý spustošil Portoriko v roku 2017.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pedro PierluisiRicardo Rosselló