Sudánska armáda a prodemokratické hnutie sa dohodli na spôsobe prerozdelenia moci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudán, demonštrant
Sudánski demonštranti zostali v uliciach, pretože sa obávali, že generáli chceli zostať pri moci. Foto: ilustračné, SITA/AP

Sudánska armáda a prodemokratické hnutie sa dohodli na spôsobe prerozdelenia moci, informoval v sobotu vyslanec Africkej únie v krajine.

Deklaráciu už podpísali skôr

Strany podľa neho „plne súhlasili“ s ústavnou deklaráciou, ktorá určuje rozdelenie moci na nadchádzajúce trojročné prechodné obdobie. Neposkytol však žiadne podrobnosti.

V sobotu by sa mali podľa jeho slov opäť stretnúť, aby sa pripravili na podpisový ceremoniál. Zástupcovia prodemokratického hnutia informovali, že dokument podpíšu v nedeľu.

Takzvanú politickú deklaráciu, prvý z dvojice dokumentov, ktoré sú súčasťou dohody o prerozdelení moci, podpísali zástupcovia vládnucej vojenskej rady a demonštrantov ešte minulý mesiac.

Prelomenie politického patu

Na základe dohody vznikne spoločná rada, ktorá bude vládnuť zhruba tri roky, kým sa podarí zorganizovať nové voľby. Cieľom dohody je prelomiť politický pat, ktorý v krajine vznikol v apríli po zvrhnutí dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara al-Bašíra.

Armáda zvrhla al-Bašíra po štyroch mesiacoch protestov proti jeho 30-ročnej vláde, ktorú sprevádzali ozbrojené konflikty, občianska vojna a korupcia.

Moci v krajine sa ujala prechodná vojenská rada. Demonštranti však aj napriek tomu zostali v uliciach, pretože sa obávali, že generáli chceli zostať pri moci a zachovať istú formu autoritárskej vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať