Cesar poslal rúrkové bomby Obamovi aj Clintonovej, mužovu posadnutosť vraj ovplyvnili steroidy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cesar Sayoc, bomby
Dodávka Cesara Sayoca, ktorá bola celá polepená Trumpovými nálepkami a obrázkami a v ktorej žil, keď ho v októbri zatkli. Foto: archívne, SITA/Courtesy of Lesley Abravanel via AP

Muža, ktorý sa priznal, že vlani poslal prominentným americkým demokratom a televízii CNN rúrkové bomby, odsúdili na 20 rokov väzenia.

Verdikt nad ním v pondelok vyniesol federálny sudca Jed S. Rakoff, ktorý skonštatoval, že výbušné zariadenia boli skonštruované tak, aby nevybuchli. Prokurátori pre 57-ročného Cesara Sayoca z floridskej Aventury požadovali až doživotný trest.

Obvinil psychickú chorobu

Sayoc, amatérsky kulturista, bývalý striptér a doručovateľ pizze, sa počas pojednávania ospravedlnil svojim obetiam a oľutoval svoje konanie.

Zo svojho správania obvinil psychickú chorobu, sexuálne zneužitie z detstva, nadmerné užívanie steroidov a to, že nepočúval „lásku jeho života“ – jeho matku.

Psychiatri, ktorí muža vyšetrili, potvrdili, že jeho správanie, a najmä bludy a posadnutosť, ovplyvnili steroidy.

Bomby dostala Clintonová aj Obama

Muž sa skôr počas tohto roka priznal, že minulý rok pred minuloročnými kongresovými voľbami rozoslal 16 rúrkových bômb.

Medzi osobami, na ktoré sa zameral, boli bývalá americká prvá dáma, ministerka zahraničia a senátorka Hillary Clintonová, niekdajší viceprezident Joe Biden, viacerí členovia Kongresu, exprezident Barack Obama či herec Robert De Niro.

Zásielky s bombami dostali aj redakcie CNN v New Yorku a Atlante. Floriďan v listoch sudcovi uviedol, že „najprv chcel oslabiť platformu liberálneho ľavicového násilia„, pretože veril, že prominentní demokrati podporovali násilie. On sám bol podľa jeho slov obeťou takéhoto násilia napríklad vtedy, keď sa vracal z inaugurácie prezidenta Donalda Trumpa.

Bol posadnutý Trumpom

Podľa asistenta federálneho obhajcu Marcusa Amelkina bol Sayoc posadnutý Trumpom a veril, že demokrati môžu za škody spôsobené na jeho dodávke, ktorá bola celá polepená Trumpovými nálepkami a obrázkami a v ktorej žil, keď ho v októbri zatkli.

Amelkin skonštatoval, že muž k Trumpovi „vzhliadal ako k otcovi„. Samotný Sayoc sa skôr vyjadril, že zúčastnenie sa na Trumpovom zhromaždení bolo pre neho ako droga.

Asistentka prokurátora Jane Kim uviedla, že Sayoc sa rozhodol „terorizovať ľudí“ a dostatočne neprejavil ľútosť. „Politika nemôže ospravedlniť teroristický útok,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpHillary ClintonováJoe BidenRobert De Niro