Clemens Tönnies dočasne nebude šéfom Schalke, rasistickými výrokmi porušil hodnoty klubu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Clemens Tönnies
Šéf Schalke 04 Clemens Tönnies. Foto: archívne, SITA/AP

Clemens Tönnies na tri mesiace odstúpil z pozície prezidenta nemeckého prvoligového futbalového klubu Schalke 04 z Gelsenkrichenu.

Dôvodom je vlna kritiky, ktorá sa na jeho hlavu zniesla po nedávnych vyjadreniach s rasistickým podtextom.

Klubu šéfuje takmer dve dekády

Tönnies, ktorý šéfuje klubu už takmer dve dekády, v úvode augusta povedal, že namiesto zvyšovania daní za boj proti zmene klímy by Nemecko malo každý rok v Afrike financovať 20 elektrární.

Potom by Afričania prestali vyrubovať stromy a po zotmení plodiť toľko detí,“ povedal 63-ročný podnikateľ v mäsovýrobe podľa periodika Neue Westfälische. Tönnies obvinenia z rasizmu označil ako nepodložené, zároveň však pripustil, že porušil hodnoty klubu o potieraní diskriminácie.

Práve preto na tri mesiace opúšťa stoličku šéfa. Vedenie klubu prijalo jeho dočasný odchod, na druhej strane je však rado, že v novembri bude Tönnies späť.

Za výroky sa dodatočne ospravedlnil

Tönnies sa za svoje výroky dodatočne ospravedlnil, no v Nemecku napriek tomu čelí poriadnej kritike. Ministerka obrany Christine Lambrechtová ho nazvala „dutým rasistom“ a Sylvia Schenková z Transparency International ho označila ako osobu s „veľmi problematickou mentalitou„.

Kritike sa Tönnies nevyhol ani vo futbalových kruhoch, dokonca aj vo vlastnom klube. Niekdajší hráč Schalke 04, ktorý pracuje pri tíme klubovom výbere do 23 rokov, útočník Gerald Asamoah, priznal, že „bol veľmi prekvapený, šokovaný a zronený„, keď počul slová prezidenta vlastnej organizácie.

Nikolaus Schneider z Nemeckého futbalového zväzu (DFB) informoval, že etická komisia organizácie sa prípadom bude zaoberať 15. augusta. Šéf Schalke sa stal aj terčom kritiky fanúšikov, špecializovaný magazín Kicker nazval celú záležitosť ako „neuveriteľnú frašku„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Clemens Tönnies
Firmy a inštitúcie FC Schalke 04