Vlčia rodina na česko-slovenskom pomedzí priviedla na svet svoje prvé vĺčatá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlk, vlky
Foto: ilustračné, Getty images

Vlčia rodina, ktorá sa na česko-slovenskom pomedzí v Javorníkoch usadila v roku 2018, priviedla túto jar na svet prvé vĺčatá.

Ako konštatovala Štátna ochrana prírody SR na svojej stránke, ide o vôbec prvé potvrdené rozmnožovanie vlkov v tejto oblasti od ich návratu v deväťdesiatych rokoch minulého storočia.

Tieto cenné informácie sa podarilo získať vďaka intenzívnemu monitoringu českého Hnutia DUHA a slovenských štátnych ochranárov.

Celoročne chránený vlk

Peter Drengubiak zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce vĺčatá v Javorníkoch osobne pozoroval, pričom napočítal najmenej štyri.

„Našou snahou v najbližšom čase bude zabezpečiť v čo najväčšej možnej miere to, aby rodina zostala rodinou. Prirodzenú úmrtnosť neovplyvníme, no pokúsime sa ovplyvniť aspoň tú prípadnú neprirodzenú,“ zdôraznil.

Uviedol, že na území CHKO Kysuce je vlk celoročne chránený. Vlčie prírastky v Javorníkoch podľa Drengubiaka naznačujú, že potenciál pre život vlka v tomto pohorí existuje.

Aj preto Správa CHKO Kysuce oslovila príslušné lesné úrady, ktoré majú kompetenciu usmerňovať činnosť poľovných revírov v Javorníkoch, aby zabezpečili ochranu vlka v Javorníkoch nielen „na papieri“, ale aj priamo v teréne.

Rysie mláďatá

Okrem rozmnožovania vlkov sa podarilo v českých Beskydách a slovenských Javorníkoch potvrdiť tiež narodenia rysích mláďat.

Šiestykrát za sebou sa matkou stala deväťročná samica rysa Draža a prvýkrát rysica Lucka. Ďalšie mláďatá má aj deväťročná rysica Hermine sledovaná pomocou GPS telemetrie v rámci cezhraničného projektu Interreg.

Táto pohraničná oblasť je tak jediným miestom v Českej republike, kde sa trvale vyskytujú všetky tri druhy veľkých šeliem – vlky, rysy aj medvede.

„Sme radi, že sa nám po niekoľkých desiatkach rokov, keď sa vlci na česko-slovenskom pomedzí vyskytovali skôr len prechodne, konečne podarilo potvrdiť rozmnožovanie týchto šeliem,“ konštatoval koordinátor monitoringu veľkých šeliem pre Hnutie DUHA Michal Bojda.

Veľa raticovej zveri

Podľa Mariána Slamku z Národného lesníckeho centra úspešná reprodukcia vlkov a rysov v oblasti Javorníkov potvrdzuje skutočnosť, že stavy raticovej zveri, ich prirodzenej potravy, sú v súčasnosti v danej oblasti vysoké. Potvrdzujú to aj výsledky poľovníckych štatistík a negatívne sa to prejavuje na stave mladých lesných porastov.

Ochrana veľkých šeliem na česko-slovenskom pomedzí sa nezaobíde bez medzinárodnej spolupráce. Na území CHKO Beskydy a CHKO Kysuce pri monitoringu a ochrane rysov, vlkov a medveďov vzájomne spolupracujú Správa CHKO Beskydy, Správa CHKO Kysuce a Hnutie DUHA Olomouc.

Projekt Koordinácia ochrany, monitoringu a manažmentu západokarpatskej populácie vlka dravého a rysa ostrovida na československom pomedzí bol podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenských republika – Česká republika 2014 – 2020.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michal BojdaPeter Drengubiak
Firmy a inštitúcie Lesoochranárske zoskupenie VLK