Boju proti klimatickým zmenám pomôže aj zníženie konzumácie mäsa, vravia experti z OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krava, dobytok
Foto: ilustračné, SITA/AP

V boji proti klimatickým zmenám by mohol pomôcť aj prechod na rastlinnú stravu. Tvrdia to experti Organizácie Spojených národov (OSN).

Svoje zistenia publikovali v rozsiahlej správe venovanej využitiu pôdy a klimatickým zmenám, v ktorej konštatujú, že vysoká konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov na Západe podporuje globálne otepľovanie.

Riziko pre zásobu potravín

Nevyzvali však jednoznačne všetkých, aby sa stali vegánmi alebo vegetariánmi, len konštatujú, že ak by ľudia znížili konzumáciu mäsa, mohlo by sa z pôdy uživiť viac ľudí. Na dokumente pre Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) pracovalo 107 vedcov.

„Nehovoríme, aby ľudia prestali jesť mäso. Na niektorých miestach nemajú na výber. Je však jasné, že na Západe ho jeme až príliš,“ skonštatoval profesor Pete Smith, ktorý sa venuje štúdiu životného prostredia na univerzite v Aberdeene.

Zmena klímy predstavuje riziko pre zásoby potravín. Stúpajúce teploty, viac dažďa aj extrémy počasia budú plodiny aj dobytok ďalej ovplyvňovať. Zároveň však produkcia potravín prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

Poľnohospodárstvo, spolu s lesníctvom, produkujú štvrtinu emisií skleníkových plynov. Chov dobytka prispieva ku globálnemu otepľovaniu prostredníctvom metánu, ktorý produkujú zvieratá, a tiež odlesňovaním, ktorého cieľom je rozširovanie pasienkov.

Rastie konzumácia hovädzieho

Podľa Petra Stevensona z organizácie Compassion in World Farming je „zníženie konzumácie mäsa neodmysliteľné, ak chceme splniť klimatické ciele“. V niektorých častiach sveta, ako napríklad v Číne, však rastie konzumácia hovädzieho mäsa.

Vedci v správe vyzývajú na dôrazné kroky smerujúce k zastaveniu ničenia pôdy a dezertifikácie, ktoré prispievajú ku klimatickým zmenám. Vyjadrili tiež podporu snahám na zastavenie plytvania jedlom, či už pred jeho predajom konzumentom alebo po ňom.

Ľudstvo by podľa nich malo chrániť prirodzené lesy, a to najmä v trópoch, jesť menej červeného mäsa a viac zeleniny, chrániť a obnovovať rašeliniská, podporovať agrolesníctvo a tiež zvyšovať variabilitu plodín. Opatrne sa však vyjadrujú na adresu biopalív, pričom podľa nich treba obmedziť množstvo pôdy využívanej v tomto smere.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia