Na väčšine územia Slovenska hrozia búrky, platí aj výstraha druhého stupňa pred horúčavami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Horucavy teplo
Foto: ilustračné, Thinkstock
  • aktualizované 10. augusta 15:13

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred horúčavami pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj.

Teploty môžu dosiahnuť 35 stupňov Celzia

Maximálna teplota vzduchu môže dosiahnuť 35 stupňov Celzia. Ako píše na svojej oficiálnej webovej stránke, meteorologická výstraha platí v sobotu od 15:00 do 18:00.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ informuje SHMÚ. Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred horúčavami.

SHMÚ, výstrahy, horúčavy
Výstrahy 2. stupňa pred horúčavami platia pre oranžovou farbou zvýraznenú časť Slovenska. Foto: www.shmu.sk

Hrozia aj intenzívne lejaky

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v sobotu varuje aj pred búrkami na väčšine územia Slovenska. Ako píše na svojej oficiálnej webovej stránke, s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu, čo je 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov,“ informuje SHMÚ.

SHMÚ, búrky, výstrahy
Výstrahy prvého stupňa pred búrkami vydali pre žltou farbou zvýraznenú časť Slovenska. Foto: www.shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať