Video: V centre Moskvy sa zišli desaťtisíce ľudí, demonštrovali proti zásahom do volieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moskva, demonštrácia
Desaťtisíce ľudí v sobotu protestovali v centre Moskvy proti rozhodnutiu volebnej komisie, ktorá zabránila kandidovať predstaviteľom opozície v septembrových voľbách do moskovskej mestskej rady. Foto: SITA/AP

Desaťtisíce ľudí v sobotu protestovali v centre Moskvy proti rozhodnutiu volebnej komisie, ktorá zabránila kandidovať predstaviteľom opozície v septembrových voľbách do moskovskej mestskej rady.

Išlo už o tretiu podobnú víkendovú demonštráciu v rade za sebou, na tejto bolo však zatiaľ najviac ľudí.

Policajti zaútočili s nečakanou brutalitou

Podľa organizátorov to bolo 40-tisíc, podľa polície 20-tisíc demonštrantov, čo je na pomery ruskej opozície stále veľmi vysoké číslo. Tohtotýždňová demonštrácia sa od tých dvoch predchádzajúcich líšila aj v tom, že bola povolená.

Proti predošlým dvom protestom zaútočili policajti s nečakanou brutalitou. Na prvej demonštrácii zatkli podľa oficiálnych štatistík 1 400 a na druhej ďalších 1 001 ľudí. Väčšinu z nich následne prepustili, niektorí však zostávajú naďalej vo väzbe.

Rodičom chcú odobrať syna

V súvislosti s aktuálnymi demonštráciami sa objavil aj prípad mladých rodičov, ktorým chcú úrady odobrať syna, pretože ho 27. júla vzali na prvý z týchto protestov.

Podľa úradu moskovského prokurátora, keďže rodičia Olga a Dmitrij Prokazovoví vedeli, že ide o nepovolený protest, svojho syna tým vystavili nebezpečenstvu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať