Štáty Perzského zálivu nechcú pomoc iných krajín, bezpečnosť vodných ciest si vraj zaistia samy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Perzský záliv
Loď iránskych Revolučných gárd mieri zbraň na britský tanker v Perzskom zálive. Foto: archívne, SITA/AP

Irak a arabské štáty v Perzskom zálive nepotrebujú zahraničné mocnosti na zaistenie bezpečnej plavby námorných lodí v Perzskom zálive. Zvyšovalo by to iba napätie v regióne, uviedol v pondelok iracký minister zahraničných vecí.

Reagoval na úsilie Trumpovej administratívy

Muhammad al-Hakím vo svojom tweete ďalej napísal, že štáty v tomto regióne sú samy schopné zabezpečiť tamojšie strategické vodné cesty.

Jeho vyjadrenie je reakciou na úsilie administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa zriadiť pod vedením Spojených štátov námornú bezpečnostnú misiu v oblasti Perzského zálivu, kde nedávne zadržania ropných tankerov v Hormuzskom prielive zo strany Iránu zvýšilo napätie medzi Teheránom a západnými štátmi.

Prítomnosť Izraela by bola neakceptovateľná

Washington chce, aby obchodné lode v regióne monitorovali a prípadne eskortovali štáty medzinárodnej koalície. Veľká Británia sa minulý týždeň vyjadrila, že sa k operácii pridá.

Žiadny iná krajina spomedzi amerických spojencov sa k tomu zatiaľ nezaviazala. Al-Hakím prízvukoval, že prítomnosť Izraela by bola neakceptovateľná. Nie je pritom jasné, či o účasť na misii požiadali aj Izrael.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpMuhammad al-Hakím