Čína sťahuje vojenskú techniku k Hongkongu, športový štadión je zaplnený stovkami vozidiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
čínska armáda, vojaci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Čína sťahuje svoju vojenskú techniku do blízkosti Hongkongu. Ukazujú to aktuálne satelitné snímky spoločnosti Maxar, ktoré v stredu zverejnili americké médiá.

Je na nich vidno napríklad obrovský športový štadión v meste Šen-žen, ktoré leží v tesnom susedstve Hongkongu, a ktorý je teraz zaplnený najmenej 500 vojenskými vozidlami.

Zrejme uvažujú o silovom riešení

Po varovných vyhláseniach amerického prezidenta Donalda Trumpa a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ide o ďalší náznak, že Peking v súvislosti s riešením situácie v Hongkongu uvažuje o silovom riešení.

O možnosti útoku čínskej armády na Hongkong už dlhšie špekulujú médiá a analytici, keďže stúpenci hongkonskej prodemokratickej opozície už desať týždňov neprestávajú s masovými demonštráciami proti politike šéfky hongkonskej pročínskej administratívy Carrie Lam.

Peking posielal nepriame varovania

Pravidelne proti nim zasahuje hongkonská polícia slzotvorným plynom a bijú ich neznámi maskovaní útočníci, a Peking im opakovane posielal nepriame varovania, že môže prísť zásah aj priamo z Číny.

Správanie sa niektorých radikálnych demonštrantov sa dotklo samotnej hranice princípu ´jedna krajina, dva systémy´ a nebude tolerované,“ vyhlásil napríklad hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia