Najlepším hráčom roka podľa UEFA bude Cristiano Ronaldo, Lionel Messi alebo Virgil van Dijk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ronaldo, Messi, Van Dijk
Zľava: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Virgil van Dijk. Foto: archívne, SITA/AP, koláž WBN

Individuálnu trofej pre najlepšieho hráča roka podľa Európskej futbalovej únie (UEFA) získa Portugalčan Cristiano Ronaldo (Portug./Juventus Turín), Argentínčan Lionel Messi (Arg./FC Barcelona) alebo Holanďan Virgil van Dijk (Hol./FC Liverpool).

Ako referuje oficiálna stránka strešného orgánu európskeho futbalu UEFA.com, víťaz bude známy 29. augusta počas žrebovania skupinovej fázy Ligy majstrov 2019/2020 v Monaku.

V tejto ankete sa každoročne posudzuje počínanie futbalistov pôsobiacich na „starom kontinente“ bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. Do úvahy sa berie účinkovanie na klubovej aj reprezentačnej úrovni.

Messi so Zlatou kopačkou

Cristiano Ronaldo sa v aktuálnom roku radoval z ďalšieho reprezentačného úspechu. K triumfu na ME 2016 vo Francúzsku pridal v júni aj celkové víťazstvo v premiérovej edícii európskej Ligy národov. Okrem toho vyhral s Juventusom Turín ligový titul v talianskej Serie A.

Lionel Messi pridal do zbierky triumf v španielskej Primera División, stal sa tiež najlepším strelcom Ligy majstrov 2018/2019 a získal aj Zlatú kopačku.

Virgil van Dijk bol najlepším hráčom júnového finále Ligy majstrov, v ktorom pomohol Liverpoolu k triumfu nad Tottenhamom Hotspur (2:0). Zahral si aj vo finále spomenutej Ligy národov, v ktorom Holanďania nestačili na Portugalčanov.

Hlasovali desiatky trénerov

Cristiano Ronaldo má v ankete o hráča roka podľa UEFA na konte tri víťazstvá (2013/2014, 2015/2016, 2016/2017), Lionel Messi o jedno menej (2010/2011, 2014/2015). Vlani sa z víťazstva tešil Chorvát Luka Modrič z Realu Madrid, ktorý v tejto edícii medzi nominovanými chýba.

Do hlasovania sa zapojilo 80 trénerov klubov, ktoré sa v sezóne 2018/2019 predstavili v skupinovej fáze Ligy majstrov a Európskej ligy, a taktiež 55 žurnalistov z členských krajín UEFA, ktorých vybrala táto organizácia.

V Monaku na konci augusta ocenia aj najlepšie brankára, obrancu, stredopoliara, útočníka, najlepšiu futbalistku a najlepšieho hráča v Európskej lige.

Anketa o najlepšieho hráča roka podľa UEFA

  • známe poradie

4. Alisson Becker (Braz./FC Liverpool) – 57 bodov
5. Sadio Mané (Sen./FC Liverpool) – 51 bodov
6. Mohamed Salah (Egypt/FC Liverpool) – 49 bodov
7. Eden Hazard (Belg./FC Chelsea a Real Madrid) – 38 bodov
8. Matthijs de Ligt (Hol./Ajax Amsterdam a Juventus Turín) a Frenkie de Jong (Hol./Ajax Amsterdam a FC Barcelona) – obaja zhodne 27 bodov
10. Raheem Sterling (Angl./Manchester City) – 12 bodov

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cristiano RonaldoLionel MessiVirgil van Dijk