Grécko požiadalo o pomoc pri hasení rozsiahlych požiarov, Slovensko je pripravené reagovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko, požiare
Zhorené stromy po požiari na ostrove Evia. 16. august 2019 Foto: SITA/AP

Rezort diplomacie varuje Slovákov cestujúcich do Grécka pred rozsiahlymi požiarmi. V tejto súvislosti už Atény požiadali Európsku úniu o pomoc, Slovensko však požadovanou technikou nedisponuje.

Najhoršia situácia s požiarmi je podľa internetovej stránky ministerstva zahraničných vecí na ostrove Evia (Euboia), kde evakuovali viaceré dediny. Oheň sa šíri aj v oblasti miest Téby a Manolada. Turistické centrá priamo ohrozené požiarmi nie sú, MZV však odporúča dodržiavať pokyny miestnych úradov.

Grécko požiadalo o pomoc pri hasení požiarov v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany o pomoc všetky členské štáty. „V rámci tejto požiadavky, ktorá bola adresovaná aj Slovenskej republike, žiadali štyri špecializované letecké moduly CL-415 s hasiacimi lietadlami, ktoré sú určené na hasenie lesných požiarov. Slovenská republika takouto technikou nedisponuje,“ uviedli pre agentúru SITA z tlačového odboru rezortu vnútra. Letecké moduly ponúkli Španielsko a Taliansko.

„V súčasnosti nemá Grécko žiadne ďalšie požiadavky, na ktoré by bolo možné reagovať. Situáciu však naďalej monitorujeme a v prípade ďalších požiadaviek sme pripravení reagovať,“ prisľúbil rezort.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať