Video: Na zakázaný protest opozície v Zimbabwe prišli stovky ľudí, polícia použila slzný plyn

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zimbabwe, protest, polícia
Polícia v zimbabwianskom Harare použila v piatok proti protivládnym demonštrantom slzotvorný plyn. Foto: SITA/AP
  • aktualizované 16. augusta 14:11

Polícia v zimbabwianskom Harare použila v piatok proti protivládnym demonštrantom slzotvorný plyn. Na námestí v centre metropoly sa zišlo niekoľko sto ľudí aj napriek zákazu protestu zo strany polície, ktorý podporil aj najvyšší súd.

Polícia použila plyn na rozohnanie demonštrantov, ktorí sa z námestia rozutekali do priľahlých ulíc. Niekoľko protestujúcich polícia zatkla, hlásené sú aj zranenia. Najmenej jednu osobu, ženu, polícia zbila.

Tlak na prezidenta Emmersona Mnangagwu

Strety medzi políciou a demonštrantmi nastali po tom, ako najvyšší súd potvrdil policajný zákaz opozičného protestu. Súd v piatok odmietol žiadosť opozičného Hnutia za demokratickú zmenu, aby plánovaný protest vyhlásil za zákonný.

Napriek konaniu sa protestu, mnohí obyvatelia Harare zostali doma, aby sa vyhli možným nepríjemnostiam. Zatvorené zostali tiež mnohé obchody.

Opozičné hnutie plánovalo pokojný protest s cieľom vyvinúť tlak na prezidenta Emmersona Mnangagwu, aby zriadil prechodnú zákonnú moc, ktorá by riešila ekonomické problémy krajiny a zorganizovala dôveryhodné voľby. Ako uviedla opozícia, protesty sa budúci týždeň rozšíria aj do iných miest.

Výpadky prúdu aj nedostatok vody

Stúpajúce politické napätie v krajine sa pripisuje ekonomike v žalostnom stave s infláciou 175 percent, rozsiahlym výpadkom prúdu v trvaní až 19 hodín denne a nedostatku vody. Na dôvažok približne tretina z 15-miliónovej populácie

Zimbabwe zúfalo potrebuje potravinovú pomoc. Od nádejí po vynútenom odchode diktátora Roberta Mugabeho v novembri 2017 sa krajina podľa obyvateľov a kritikov vlády vrátila k rozšírenému odporu voči vláde a strachu. Podľa organizácií bojujúcich za ľudské práva pred protestmi tento týždeň uniesli a mučili šesť protivládnych aktivistov.

Zimbabwiansky prezident vyzval opozíciu na zapojenie sa do dialógu, avšak v rovnakom čase jeho vláda tlačila na parlament, aby rýchlo prijal novú bezpečnostnú legislatívu, ktorá je považovaná za represívnu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať