Video: Zadržaný supertanker Adrian Darya 1 vyplával do medzinárodných vôd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
supertanker Adrian Darya 1
Supertanker Adrian Darya 1. Foto: SITA/AP.

Iránsky supertanker, ktorý od júla zadržiaval Gibraltár, vyplával z britského zámorského územia. Služba Marinetraffic.com, ktorá monitoruje námornú dopravu, uvádza, že plavidlo Adrian Darya 1, predtým známe ako Grace 1, sa začalo plaviť v nedeľu krátko pred polnocou. Loď podľa služby smeruje do gréckeho prístavu Kalamata.

Podozrenie z nelegálneho transportu ropy

Iránsky veľvyslanec vo Veľkej Británii Hamíd Bajídinežád na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter potvrdil, že tanker smeruje do medzinárodných vôd. Na otázky o tom, kam sa plaví, jeho ambasáda zatiaľ neodpovedala.

Briti zadržali supertanker pri Gibraltári 4. júla pre podozrenie z nelegálneho transportu ropy do Sýrie, a teda porušovania sankcií Európskej únie, čo Teherán odmietol.

Irán britské zámorské územie tiež písomne ubezpečil, že náklad sa do Sýrie nedostane a najvyšší súd následne nariadil jeho prepustenie.

Americké sankcie proti Iránu

Spojené štáty americké na poslednú chvíľu požiadali Gibraltár, aby loď neprepúšťal. Tamojšie úrady im však nevyhoveli s tým, že americké sankcie proti Iránu sa nevzťahujú na územie Európskej únie.

Krátko po zadržaní iránskeho supertankera Irán zadržal tanker Stena Impero plaviaci sa pod britskou vlajkou. Loď islamská republika ešte stále zadržiava. Podľa analytikov by však prepustenie Adrian Darya 1 mohlo znamenať prepustenie Stena Impero.

Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky www.marinetraffic.com a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hamíd Bajídinežád