Aktivisti chcú postaviť kožušinové farmy mimo zákon, zorganizovali protest v Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
kozusina
Foto: ilustračné, Getty Images

Podporovatelia zákazu chovu zvierat na kožušiny vyjdú o dva týždne do ulíc Bratislavy a budú požadovať, aby sa Slovensko pridalo k 13 ďalším európskym krajinám, ktoré kožušinové farmy už postavili mimo zákon.

Pochod za zákaz kožušinového chovu organizuje združenie Humánny pokrok tesne predtým, ako sa touto otázkou bude zaoberať parlament.

Čas na zákaz kožušinového chovu

Tri dni pred začiatkom septembrovej schôdze parlamentu, v sobotu 7. septembra, vyjdeme do ulíc a ukážeme, že nadišiel čas na zákaz kožušinového chovu,“ uviedlo združenie v tlačovom vyhlásení. Pochod sa začne o 16:00 na Námestí SNP v Bratislave, povedie cez Staré Mesto, zastaví sa aj pri Úrade vlády SR a v historickom centre.

O udalosť na Facebooku už prejavilo záujem vyše 2 700 ľudí. Zákaz kožušinového chovu požaduje viac než 75-tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu v rámci kampane Ide o chlp.

Návrh novely veterinárneho zákona, ktorá má zakázať kožušinové farmy, predložila do parlamentu Slovenská národná strana (SNS), znenie zákona vypracovalo OZ Humánny pokrok. Parlament sa ním bude zaoberať počas schôdze, ktorá sa začína 9. septembra. Návrh zákona požaduje zákaz chovu zvierat, ako sú norky, líšky či činčily, ako aj králiky a zajace, výhradne alebo prevažne na kožušiny. Na Slovensku sa zákaz bude týkať len jednej farmy s norkami americkými v Príbovciach pri Martine, kde chovajú asi päťtisíc zvierat.

Bez mínusov pre ekonomiku

Podľa Humánneho pokroku má Slovensko veľmi malý kožušinový priemysel a zákaz chovu zvierat na kožušiny je preto správnym krokom vpred bez mínusov pre ekonomiku. Kožušinový chov v Európe je na ústupe a mimo zákon ho postavilo už 13 krajín Európy. Spravilo tak napríklad Česko, Nórsko, Chorvátsko, Slovinsko a Srbsko, o zákazoch rozhodujú v Írsku, Litve, Bulharsku, na Ukrajine či v Poľsku. V susednom Rakúsku platí takýto zákaz už 15 rokov.

Humánny pokrok nedávno zverejnil zábery z kožušinovej farmy v Príbovciach, na ktorých je vidieť zvieratá, ako sa tlačia v malej drôtenej klietke bez podstielky. Nemôžu si pohodlne ľahnúť ani sa prebehnúť. Sú vystresované a navzájom sa napádajú, o čom svedčia aj otvorené hnisajúce rany. Zvieratá na kožušinových farmách žijú na ploche menšej ako jeden meter štvorcový, sú vystresované, trpia a časom sa doslova zbláznia. Kožušinový priemysel spotrebuje ročne asi 100 miliónov zvierat. Aby sa ich kožušina zachovala v čo najlepšej kvalite, zvieratá zabíjajú plynom, elektrickým prúdom alebo im zlomia väzy. Na výrobu jedného kožucha je napríklad potrebná kožušina z viac ako 60 norkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia