Foto: Pellegriniho vláda zasadala v Kokave nad Rimavicou, okresu Poltár odklepla milión eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Pellegrini, Richard Raši, Rokovanie 167. schôdze vlády SR
Zľava: Predseda vlády SR Peter Pellegrini a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Foto: archívne, SITA/Jakub Julény
  • aktualizované 27. augusta 22:22

Vláda na utorkovom výjazdovom rokovaní v obci Kokava nad Rimavicou zhodnotila akčný plán rozvoja okresu Poltár.

Ministri odobrili okrem štandardného jedného milióna eur pre najmenej rozvinutý okres zo Všeobecnej pokladničnej správy naviac 60-tisíc pre mesto Poltár na komunikácie a 50-tisíc pre obec Kokava nad Rimavicou na rekonštrukciu obecného úradu.

Pôvodne plánovaný milión eur sa rozdelí v Poltárskom okrese na 43 projektov obciam, občianskym združeniam a ďalším organizáciám. Ako informoval na tlačovej besede podpredseda vlády SR Richard Raši, pre Banskobystrický samosprávny kraj navyše schválili 650-tisíc eur na rekonštrukciu dvoch internátov.

Dobré výsledky v okrese Poltár

Predseda vlády Peter Pellegrini na tlačovej besede vyzdvihol dobré výsledky v okrese Poltár, kde sa z plánovaného počtu 750 novovytvorených pracovných miest podarilo do 30. júna s podporou regionálneho príspevku (RP) a európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) vytvoriť 501.

To viedlo k výraznému zníženiu miery evidovanej nezamestnanosti, ktorá v úvode nášho snaženia predstavovala 20,9 percenta v decembri 2015 a dnes sme na 9,5-percentnej nezamestnanosti,“ konkretizoval premiér.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera je v okrese Poltár iba jeden zamestnávateľ s viac ako 100 zamestnancami. Preto sa podľa neho počíta aj s verejnými zamestnávateľmi, ako sú obce a mestá.

Môže tam byť väčšie riziko, čo sa týka udržateľnosti týchto miest, ale dôležité je to, že primátorka a starostovia majú záujem,“ doplnil minister práce. V okrese sú podľa neho výhodné podmienky na zamestnanie cieľových 750 zamestnancov, lebo je tu dobré zloženie uchádzačov v rámci ich vzdelania.

Čerpanie eurofondov sa zvýšilo

Podľa Pellegriniho aj iné okresy okrem najmenej rozvinutých volajú po tom, aby členovia vlády do týchto regiónov prišli.

Budem s kolegami hovoriť o vytvorení formátu výjazdu predsedu vlády s vybranými ministrami do daných regiónov, aby sme navštívili ďalšie oblasti Slovenska a mohli tak riešiť ešte niektoré problémy,“ uviedol predseda vlády s tým, že tieto budú okrem štandardných výjazdových rokovaní vlády.

Výrazné čerpanie prostriedkov z regionálneho príspevku a európskych štrukturálnych a investičných fondov začalo podľa Rašiho najviac v poslednom roku a tiež novovytvorených pracovných miest bolo najviac v poslednom roku.

Čerpanie regionálneho príspevku sa zvýšilo o 270 percent oproti čerpaniu z predchádzajúcich rokov a taktiež aj čerpanie eurofondových financií sa zvýšilo o 100 percent za posledný rok,“ uviedol vicepremiér.

Najvyššia dotácia pre Málinec

Štandardne plánovaný milión eur si v okrese Poltár prerozdelia medzi 43 projektov. Najvyššiu dotáciu 105-tisíc eur získa obec Málinec na rekonštrukciu kultúrneho domu.

Obec Kokava nad Rimavicou dostane 95-tisíc eur na rekonštrukciu miestnych komunikácií a chodníkov a ďalších 45-tisíc eur na vybudovanie bezbariérového prístupu a výťahov v budove zdravotného strediska a obecného úradu.

Ďalšie projekty sú zamerané najmä na rekonštrukcie obecných budov, komunikácií a chodníkov a iných stavieb v správe obcí v okrese Poltár. Niekoľko desiatok tisíc eur dostane aj Rímskokatolícka cirkev a Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na opravy svojho majetku.

Na žiadosť primátorky Poltára Martiny Brisudovej schválili ministri naviac 60-tisíc eur na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Kokava nad Rimavicou naviac získa od vlády 50-tisíc eur na rekonštrukciu budovy, v ktorej vláda rokovala.

Vláda v stredu 28. augusta pokračuje vo výjazdovom rokovaní v obci Buzitka v okrese Lučenec, ktorý je ďalším z najmenej rozvinutých okresov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján RichterPeter PellegriniRichard Raši