V Stredozemnom mori sa prevrátilo loď s migrantmi, zahynuli aj deti a ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
utečenci, migranti
Foto: ilustračné, SITA/AP

Najmenej 40 ľudí je nezvestných a predpokladá sa, že sa utopili po tom, ako sa loď s desiatkami migrantov smerujúcimi do Európy v utorok prevrhla v Stredozemnom mori pri Líbyi.

Uviedli to predstavitelia Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Podľa hovorcu líbyjskej pobrežnej stráže Ajúba Gassíma bolo zachránených najmenej 65 migrantov, hlavne zo Sudánu. Podľa pobrežnej stráže je však nezvestných iba 15 až 20 ľudí.

Gassím pre agentúru AP povedal, že v súvislosti s prevrátením lode je potvrdené úmrtie piatich ľudí vrátane ženy a dieťaťa z Maroka, ktorých telá sa našli pri meste Choms, približne 120 kilometrov východne od Tripolisu. O život prišli aj traja muži, a to z Maroka, Sudánu a Somálska.

„Ak sa dnešné tragické údaje potvrdia, bude to znamenať, že počet ľudí, ktorí sa utopili v Stredozemnom mori v roku 2019, stúpol na takmer 900,“ povedal Charlie Yaxley, hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu.

Yaxley na základe výpovedí preživších odhadol, že po utorkovom prevrhnutí lode je najmenej 40 mŕtvych alebo nezvestných. Podľa IOM počas plavby cez Stredozemné more od začiatku roka do 22. augusta zomrelo celkovo 859 migrantov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ajúb GássimCharlie Yaxley