Pred 25 rokmi bol kapitánom Francúzska na Tehelnom poli, Cantona dostal Cenu prezidenta UEFA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eric Cantona
Francúz Eric Cantona dostal Cenu prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA). Monako, 29. august 2019. Foto: SITA/AP.

Legendárny hráč anglického futbalového klubu Manchester United či francúzskej reprezentácie Eric Cantona dostal Cenu prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA).

Rozprával o živote, vojnách a zločinoch

Päťdesiattriročný rodák z Marseille si poctu prevzal počas štvrtkového žrebu skupinovej fázy Ligy majstrov 2019/2020 v Monaku.

„Toto ocenenie je prejavom uznania nielen za jeho hráčsku kariéru, ale ctí ho aj ako človeka, ktorý si stojí za svojimi hodnotami,“ poznamenal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Na štvrtkovej ceremónii opäť vyzdvihol Cantonov prínos pre spoločnosť, angažovanosť v charitatívnych projektoch a celkovo Francúzovu snahu zlepšovať život ľudí po celom svete. „Jednoducho milujem futbal,“ uviedol Cantona na konci monológu, počas ktorého na pódiu rozprával o živote, vojnách a zločinoch.

Nečakaný koniec kariéry v roku 1997

Cantona v roku 1997 definitívne a pomerne nečakane „zavesil kopačky na klinec“. Po ukončení kariéry sa vydal na hereckú dráhu, objavil sa vo viacerých úlohách na filmovom plátne. Taktiež sa venoval plážovému futbalu. Počas hráčskych čias pôsobil v Olympique Marseille, Girondins Bordeaux či Olympique Nimes, no najvýraznejšiu stopu zanechal v anglickom klube Manchester United (1992-1997).

Za Francúzsko nastúpil dovedna 45-krát. V časoch trénera Aimého Jacqueta bol kapitán mužstva. V tejto pozícii sa predstavil aj 7. septembra 1994 na bratislavskom Tehelnom poli v historicky prvom súťažnom zápase slovenského národného tímu po rozdelení Československa. V stretnutí kvalifikácie o postup na ME 1996 v Anglicku sa vtedy zrodila bezgólová remíza.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aleksander ČeferinEric Cantona