Extrémne nebezpečný hurikán Dorian sa blíži k Bahamám, výnimočný stav vyhlásili aj v Južnej Karolíne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
hurikán Dorian, Florida
Pre hurikán Dorian vyhlásili vánimočný stav v amerických štátcoh Florida a Južná Karolína. 31. august 2019 Foto: SITA/AP
  • aktualizované 31. augusta, 19:22

Hurikán Dorian, ktorý ohrozuje súostrovie Bahamy a americký štát Florida, zosilnel. K Bahamám sa blíži už ako „extrémne nebezpečný“ hurikán štvrtej kategórie, pričom ho sprevádza vietor s rýchlosťou 220 kilometrov za hodinu.

Podľa amerického Národného centra pre hurikány sa Dorian v sobotu skoro ráno nachádzal 545 kilometrov od severozápadnej časti Bahám a pohyboval sa smerom na západ rýchlosťou 17 kilometrov za hodinu.

Hurikán môže ešte zosilnieť

Meteorológovia predpokladajú, že hurikán ešte zosilnie, keď prejde ponad severozápad Bahám. Podľa najnovších predpovedí sa preženie popri pobreží Floridy pri Fort Pierce a obíde pobrežie Georgie, pričom stále existuje hrozba, že v stredu zasiahne pevninu.

Hurikán Dorian
Hurikán Dorian na satelitnej snímke. Foto: NOAA via AP

Následne by mal pokračovať vo štvrtok ráno severne k Južnej Karolíne. Presná trasa Doriana je však stále veľmi nejasná. Meteorológovia ale varujú, že aj najmenšia odchýlka by mohla trasu hurikánu presunúť nad more alebo viac do vnútrozemia.

V dôsledku hurikánu môže v niektorých častiach Bahám stúpnuť hladina vody o tri až 4,5 metra, pričom pri pobreží hrozia aj veľké a ničivé vlny. Bahamský premiér Hubert Minnis nariadil evakuácie na ostrovoch Grand Bahama a Abaco.

Jednoduchší prístup k federálnej pomoci

Guvernér Južnej Karolíny Henry McMaster vyhlásil pre štát výnimočný stav po tom, čo sa preň zvýšila hrozba vyplývajúca z hurikánu Dorian. Výnimočný stav umožňuje jednoduchší prístup k federálnej pomoci a štátne agentúry vďaka nemu môžu koordinovať možné evakuácie a ďalšie prípravy.

hurikán Dorian
Smerovanie hurikánu Dorian podľa Národného centra pre hurikány. 31. august 2019 Foto: Národné centrum pre hurikány, nhc.noaa.gov

Zatiaľ v štáte nenariadili evakuácie. McMaster uviedol, že spolu s ďalšími predstaviteľmi monitorujú predpovede, aby zistili, či sa trasa hurikánu neposunie viac do mora.

Americký prezident Donald Trump na Floride vyhlásil výnimočný stav a nariadil federálnu pomoc ako doplnok k úsiliu miestnych úradov v čo najväčšej miere zabrániť škodám.

Nariadenia na evakuáciu

Úrady v niektorých okresoch v piatok vydali nariadenia na evakuáciu s účinnosťou od nedele. Letisko v meste Orlando v pondelok zase preruší komerčné lety.

Živel by na Floride mohol postihnúť milióny ľudí a zasiahnuť atrakcie ako sú Walt Disney World či Trumpov rezort Mar-a-Lago.

Dorian by mohol podľa meteorológov byť najhorším hurikánom v štáte od hurikánu Andrew z roku 1992, ktorý si vyžiadal 65 mŕtvych a zničil 63-tisíc domov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Trump