Červené víno je zrejme prospešné pre črevá, ale nie je to dôvod začať piť vo veľkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
červené víno
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Červené víno pravdepodobne blahodarne pôsobí na črevá tým, že podporuje rôznorodosť črevnej mikroflóry. Tvrdia to vedci z King’s College London. Prospešné sú podľa ich predpokladov polyfenoly, ktoré sa síce nachádzajú aj v bielom víne, pive a cideri, no v oveľa menšom množstve.

Pozitívny účinok pritom priniesol už jeden pohár vína za dva týždne, no vedci varujú, že to nie je dôvod začať piť vo veľkom. Polyfenoly sa nachádzajú aj v ovocí a zelenine. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Polyfenoly, ako napríklad resveratrol, sú mikronutrienty, o ktorých odborníci predpokladajú, že sú prospešné pre zdravie a pôsobia ako palivo pre dobré mikróby žijúce v črevách.

Čoraz viac výskumov upozorňuje na to, že aj malé zmeny v mikrobiote môžu zvýšiť náchylnosť na ochorenia, ako napríklad syndróm dráždivého čreva, srdcové choroby alebo obezita, a môžu tiež ovplyvňovať náladu a psychické zdravie. Tento vyvážený črevný ekosystém pritom dokáže ovplyvniť stravovanie, životný štýl aj lieky.

Rôznorodejšia črevná mikrobiota

Štúdia, ktorú zverejnili v magazíne Gastroenterology, sa zamerala na tisícky ľudí z Veľkej Británie, Spojených štátov a Holandska. Účastníkov – dvojčiat, ktoré sa zúčastňujú na výskumoch o zdraví, sa pýtali na ich stravu a tiež to, koľko a aký alkohol zvyknú piť.

Ukázalo sa, že črevná mikrobiota tých, ktorí pili červené víno, bola rôznorodejšia ako u ostatných. Diverzita sa pritom zvyšovala s množstvom červeného vína, ktoré osoba skonzumovala, no ako dostatočné sa ukázalo občasné pitie – jeden pohár za jeden či dva týždne. Ani jeden z účastníkov však nepil veľa.

Výskumníci zároveň upozorňujú, že prílišné pitie alkoholu neodporúčajú a predpokladajú, že by malo negatívny vplyv na baktérie v črevách i celkové zdravie človeka.

Alkohol treba konzumovať s mierou

Výskumníčka Caroline Le Roy poznamenala, že zistenia priniesla „pozorovacia štúdia“ a tak nevedia dokázať, že pozorovaný efekt spôsobilo červené víno.

„Ak si dnes musíte vybrať alkoholický nápoj, vyberte si červené víno, pretože sa zdá, že má pozitívny vplyv na vás a vaše črevné mikróby, ktoré vám zas môžu pomôcť s hmotnosťou a rizikom srdcových chorôb,“ skonštatovala s tým, že nie je potrebné piť každý deň a stále platí, že alkohol treba konzumovať s mierou.

Zároveň tiež navrhla následnú štúdiu, v ktorej by účastníci pili červené víno, žiadny alkohol alebo šťavu z červeného hrozna a vedci by porovnali, aký vplyv to má na ich črevnú mikrobiotu.

Podobne sa vyjadril aj Alex White z British Nutrition Foundation, ktorý zároveň pripomenul, že zvýšená konzumácia alkoholu je spájaná so zvýšeným rizikom najrôznejších zdravotných problémov, vrátane niektorých druhov rakoviny, srdcových chorôb, mŕtvice či ochorení pečene.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia