Huawei uzavrel desiatky zmlúv na dodávku zariadení pre 5G, aj keď nemá prístup na niektoré trhy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Huawei, logo
Foto: ilustračné, SITA/AP.

Čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei už globálne uzavrel viac ako 50 obchodných zmlúv na dodávku zariadení pre siete 5G napriek tomu, že má zablokovaný prístup na niektoré veľké trhy.

Náskok pred konkurentmi

Táto informácia zo strany čínskej technologickej firmy znamená, že má náskok pred svojimi najväčšími konkurentmi, a to spoločnosťami Nokia a Ericsson, konštatoval portál cnbc.com.

Firmy Nokia a Ericsson hneď neodpovedali na otázku televízie CNBC v súvislosti s počtom zmlúv, ale v júli Nokia uviedla, že uzavrela 45 komerčných kontraktov na dodávku zariadení pre 5G siete a Ericsson mal podľa posledných údajov 24 zmlúv.

Bezpečnostné riziko

Firma Huawei sa snaží ukázať, že dokáže uzatvárať zmluvy s veľkými mobilnými operátormi napriek tomu, že má fakticky zablokovaný prístup na také významné trhy, ako sú Japonsko a Austrália. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa údajne tlačí na spojencov, aby Huawei nezahŕňali do svojich plánovaných 5G sietí.

USA považujú spoločnosť Huawei za bezpečnostné riziko, pretože si myslia, že firma by mohla vytvárať zadné dvierka vo svojich zariadeniach, aby umožnila špionáž zo strany čínskej vlády. Spoločnosť Huawei toto obvinenie opakovane odmietla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia