Irán stiahne všetky obmedzenia jadrového výskumu a začne vyvíjať centrifúgy na obohatenie uránu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hasan Rúhání
Iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: SITA/AP

Irán stiahne všetky obmedzenia jadrového výskumu a vývoja. Prezident Hasan Rúhání oznámil, že krajina začne od piatku vyvíjať centrifúgy na urýchlenie obohacovania uránu.

Ako sa však v stredu večer vyjadril v štátnej televízii, všetky aktivity budú „mierové“ a pod dohľadom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Prerušil limit na zásoby

Rozhodnutie je ďalším krokom smerom k odstúpeniu od jadrovej dohody Iránu so svetovými mocnosťami z roku 2015. Vlani od dohody odstúpili USA a znova na Teherán uvalili sankcie. Irán reagoval tým, že cez leto upustil od dvoch kľúčových záväzkov vyplývajúcich z dohody.

Porušil 300-kilogramový limit na zásoby nízko obohateného uránu a začal obohacovať urán nad limit 3,67 percenta, ktorý určuje dohoda.

Silnejšie modely centrifúg

Na základe dohody mohol Irán prevádzkovať 5 060 starších modelov centrifúg IR-1. Po tom, čo by bola dohoda v platnosti osem a pol roka, by mohol začať využívať 30 silnejších modelov IR-6.

Irán obohacuje urán na úroveň 4,5 percenta. Nízko obohatený urán, ktorý má tri až päťpercentnú koncentráciu, sa využíva na výrobu paliva pre jadrové elektrárne. Na výrobu jadrových zbraní je potrebný urán obohatený na 90 percent. Teherán opakovane tvrdí, že jeho jadrový program je výlučne na mierové účely.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hasan Rúhání