Bývalého prezidenta Zimbabwe pochovajú, verejnosť sa s Mugabem môže rozlúčiť na štadióne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Mugabe
Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Foto: archívne, SITA/AP

Zosnulého bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho pochovajú budúcu nedeľu. Informujú o tom štátne médiá. Zo Singapuru, kde v piatok zomrel, by mali jeho telo previezť v stredu. S odvolaním sa na prezidentského hovorcu Georgea Charambu to uvádzajú noviny Sunday Mail.

Mugabeho pozostatky na letisku v hlavnom meste Harare prevezmú súčasný prezident Emmerson Mnangagwa a Mugabeho príbuzní.

Následne telo prevezú do jeho 85 kilometrov vzdialeného domu juhozápadne od Harare a pred pohrebom ho ešte vystavia na štadióne, kam sa s ním bude môcť prísť rozlúčiť verejnosť.

Vyhlásil ho za národného hrdinu

Mnangagwa, ktorý Mugabeho označil za „úžasného učiteľa a mentora“ a vyhlásil ho za národného hrdinu, čo je najvyššia posmrtná pocta v krajine, oznámil, že štátny smútok sa skončí až po pohrebe na National Heroes Acre.

Cintorín na vrchole kopca, z ktorého je výhľad na hlavné mesto Harare, je určený pre Zimbabwčanov, ktorí priniesli obete vo vojne proti „nadvláde bielej menšiny“ a svoj život venovali národu.

Vybudovali ho s pomocou severokórejských architektov a jeho dominantou je bronzová socha troch povstaleckých bojovníkov.

Reforma vyvolala ekonomický kolaps

Mugabe sa narodil 21. februára 1924 vo vtedajšej Rodézii. Ako bývalý povstalecký líder v roku 1980 zvíťazil v prvých voľbách v nezávislom Zimbabwe a stal sa premiérom bývalej britskej kolónie. Úrad premiéra v roku 1987 zrušil, aby sa stal prezidentom.

Jeho prvé roky vlády oceňovali za zlepšovanie prístupu majoritného černošského obyvateľstva k zdravotníckym službám a vzdelaniu. Jeho kontroverzná pozemková reforma však vyvolala ekonomický kolaps a neskoršie roky jeho vlády poznačili porušovanie ľudských práv a korupcia.

Po tom, ako v krajine tvrdou rukou vládol 37 rokov, ho zbavil moci až vojenský prevrat v novembri 2017. Zomrel vo veku 95 rokov po pretrvávajúcich zdravotných problémoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Mugabe