Video: V Sarajeve sa za prísnych bezpečnostných opatrení konal prvý Pride

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pride, Sarajevo
V bosnianskom hlavnom meste Sarajevo sa v nedeľu konal prvý pochod Pride LGBT komunity. Podujatie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, aby zabránili násilnostiam zo strany extrémistov, keďže sa zároveň konala protestná akcia odporcov. Sarajevo, 8. september 2019. Foto: SITA/AP.

V bosnianskom hlavnom meste Sarajevo sa v nedeľu konal prvý pochod Pride LGBT komunity. Podujatie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, aby zabránili násilnostiam zo strany extrémistov, keďže sa zároveň konala protestná akcia odporcov.

Pozdĺž trasy, ktorou sa prešli stovky účastníkov s dúhovými vlajkami, boli kovové bariéry a viac ako tisíc policajtov so psami. Na pochode sa zúčastnili viacerí veľvyslanci zo západných krajín a tiež miestni úradníci a aktivisti z regiónu.

Pochod dáva nádej

Jedna z organizátorov, Lejla Huremagic, povedala pred zhromaždením, že posolstvo Prideu v sebe nesie solidaritu a podporu pre spoločnosť bez násilia a diskriminácie, ktorej čelia LGBT ľudia v Bosne.

„Ak by tu nebolo násilie, dnes by som tu nebola,“ skonštatovala vo svojom príhovore s tým, že pochod im dáva silu a nádej, že predsudky voči nim sa budú postupne strácať a dodala „sme tu, existujeme … máme odvahu bojovať o naše životy“.

Protest moslimskej skupiny

Asi o kilometer ďalej sa skôr konal protest niekoľkých desiatok členov konzervatívnej moslimskej skupiny, ktorá Pride označila za hriech a hanbu pre Sarajevo.

Bosna je pritom aj naďalej veľmi konzervatívna a Sarajevo je posledné hlavné mesto na Balkáne, kde sa uskutočnil Pride.

Členovia tamojšej LGBT komunity sa sťažujú na šikanu a útoky, ktorých páchatelia sú len veľmi zriedka stíhaní.

https://www.youtube.com/watch?v=Hv_h0_OPmxU;t=1520s

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať