Taliani v zápase kvalifikácie o Euro 2020 zvíťazili gólom zo spornej penalty, Hradecký označil výkon rozhodcu za čudný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teemu Pukki, Jorginho
Fínsky reprezentant Teemu Pukki padá po súboji s Talianom Jorginhom počas zápasu kvalifikácie o postup na ME 2020. Tampere, 8. september 2019. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP.

Futbalisti Talianska nechýbali na predošlých šiestich majstrovstvách Európy a s najväčšou pravdepodobnosťou túto sériu predĺžia aj o nasledujúci šampionát v roku 2020.

Zverenci Roberta Manciniho nazbierali v kvalifikačnej J-skupine doposiaľ plný počet 18 bodov, čomu v nedeľňajšom zápase nezabránil ani bratislavský rodák Lukáš Hradecký. „Squadra azzurra“ totiž vo fínskom Tampere zvíťazila tesne 2:1.

Dvadsaťdeväťročný brankár so slovenskými koreňmi reprezentuje „krajinu tisícich jazier“ od mája 2010 a v domácom dueli s Talianmi sa poriadne zapotil. Už v prvom polčase päťkrát zasahoval, ale v 59. min nestačil na hlavičkové zakončenia Cira Immobileho.

Iba jedna fínska strela na bránku

Fíni sa k bodovému zisku proti favoritovi stretnutia priblížili o štvrťhodinu neskôr, keď vo výbornej forme hrajúci Teemu Pukki premenil pokutový kop. Bola to prvá a zároveň aj posledná strela, ktorá smerovala do priestoru talianskej bránky.

Rozhodujúci moment zápasu sa udial v 79. min, keď hlavný arbiter nariadil sporný pokutový kop v prospech Talianska. Lopta zasiahla ruku domáceho obrancu Sauliho Väisänena, ktorý ju však mal pri tele. „Neviem, možno bol rozhodca pod malým tlakom, keďže penaltu odpískal aj nám. Škót však celkovo pískal čudne,“ vyjadril sa na adresu arbitra Bobbyho Maddena kapitán fínskeho tímu Lukáš Hradecký.

Jorginho prekvapil brankára Hradeckého

Loptu si na biely bod postavil stredopoliar londýnskej Chelsea Jorginho. Ten zvykne kopať penalty do stredu brány, bratislavský rodák bol na to pripravený, ale Talian napokon zvolil iné zakončenie. „Čakal, že spravím prvý pohyb, ale ja som zostal na svojom mieste o niečo dlhšie. Tentokrát však loptu umiestnil presne k žrdi,“ skonštatoval pre fínske média bratislavský rodák Hradecký.

Napriek prehre so štvornásobnými majstrami sveta patrí Fínom v tabuľke druhá priečka so ziskom deviatich bodov. Podľa Hradeckého bolo dôležité aj zakopnutie Bosny a Hercegoviny v Jerevane, v ktorom podľahla domácemu Arménsku 2:4. Ďalší zápas Fíni odohrajú počas októbrového asociačného termínu, keď ich na domácej pôde privíta partia okolo útočníka Edina Džeka.

Kvalifikácia o postup na ME 2020

  • nedeľa

J-skupina

Fínsko – Taliansko 1:2 (0:0)
Góly: 72. Pukki (z pok. kopu) – 59. Immobile, 79. Jorginho (z pok. kopu)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia