Britskí poslanci opäť zamietli Johnsonov návrh na predčasné voľby, mali sa konať pred brexitom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson. Foto: archívne, SITA/AP

Britskí poslanci opäť zamietli návrh premiéra Borisa Johnsona na predčasné voľby, ktoré by sa uskutočnili ešte pred plánovaným odchodom Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ). Podporu predčasným voľbám vyjadrilo 293 zákonodarcov.

To však nestačilo, keďže Johnson potreboval na schválenie svojho návrhu dve tretiny hlasov 650-člennej dolnej komory parlamentu. Opoziční poslanci hlasovali proti návrhu alebo sa zdržali hlasovania.

Odklad brexitu

Johnson chcel, aby sa predčasné voľby uskutočnili 15. októbra, zhruba dva týždne pred termínom brexitu, ktorý je naplánovaný na 31. októbra.

Opozičné strany však odmietajú podporiť voľby, kým Británia nezaistí odklad odchodu z EÚ, aby neopustila euroblok bez dohody.

Takémuto scenáru má pomôcť nový zákon, ktorý v pondelok podpísala kráľovná a prikazuje premiérovi, aby požiadal o odklad brexitu v prípade, že by do konca októbra nedosiahli žiadnu dohodu. Johnson stále trvá na tom, že o ďalší odklad žiadať nebude.

Prerušenie činnosti parlamentu

V utorok nadránom pritom parlament formálne pozastavil činnosť. Poslanci sa do parlamentu vrátia až 14. októbra, čiže približne dva týždne pred brexitom.

Opozícia obviňuje premiéra, že týmto krokom chce zabrániť poslancom, aby preštudovali jeho plán odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

Niektorí opoziční poslanci pred oficiálnym pozastavením činnosti v dolnej komore skandovali „hanba vám„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris JohnsonKráľovná Alžbeta II.