V Taliansku majú namiesto predčasných volieb novú Conteho vládu, schválili ju aj v senáte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Giuseppe Conte
Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: archívne, SITA/AP

Nová talianska vláda staronového premiéra Giuseppeho Conteho získala v utorok dôveru aj v Senáte, hornej komore talianskeho parlamentu. Hlasovalo za ňu 169 senátorov, proti ich bolo 133.

Piati sa zdržali hlasovania, vrátane najmenej jedného zástupcu z oboch koaličných strán, čo ukazuje, že nie všetci ich členovia sú s novou vládou spokojní.

Hlasovaniu predchádzal plamenistý prejav bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho, ktorý Conteho obvinil, že „podviedol Talianov“, pretože namiesto predčasných volieb, ku ktorým sa schyľovalo, vytvoril novú vládu.

„Som hrdý, že nie som súčasťou tejto vlády. Skôr či neskôr Taliani k tým voľbám pôjdu. A každý, kto sa bojí ich verdiktu, má nečisté svedomie,“ apeloval na senátorov pred hlasovaním Salvini.

Väčší podiel na moci

Dôveru novej Conteho vláde vyslovili už v pondelok večer aj poslanci dolnej komory talianskeho parlamentu. Za vyslovenie dôvery ich hlasovalo 343, proti ich bolo 263.

Nová koaličná vláda Hnutia piatich hviezd a Demokratickej strany sa zrodila po tom, ako sa pre neustále spory rozpadla doterajšia koaličná vláda, v ktorej bolo Hnutie piatich hviezd so Salviniho antiimigrantskou stranou Liga.

Salvini vyvolal rozpad vlády s cieľom urýchliť konanie volieb. Keďže jeho Liga je práve teraz na vrchole popularity a dominuje prieskumom verejnej mienky – na rozdiel od Hnutia piatich hviezd, ktorého podpora sa znižuje – chcel si Salvini voľbami zaistiť väčší podiel na moci.

Nezhody v spoločnej vláde

Conte bol premiérom aj v predchádzajúcej vláde, bol v nej však viacmenej len nastrčenou postavičkou a kompromisným riešením medzi Salvinim a šéfom Hnutia piatich hviezd Luigim Di Maiom, z ktorých ani jeden nechcel prepustiť tomu druhému premiérsky post.

Nezhody v spoločnej vláde Ligy a Hnutia piatich hviezd pretrvávali dlhé mesiace. Jeden z hlavných sporov medzi oboma subjektmi sa týkal sporného projektu stavby železničného tunela medzi talianskym Turínom a francúzskym Lyonom, ktorý Hnutie piatich hviezd žiadalo zastaviť, no Liga bola za jeho dokončenie.

Nezhody medzi týmito dvoma stranami sa začali objavovať aj v tematike migrácie, kde sa Hnutie piatich hviezd zasadzovalo za to, aby krajina pomohla spomedzi utečencov zachránených na mori aspoň ženám a deťom, pričom Salvini a jeho Liga boli proti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Giuseppe ConteMatteo Salvini