Európska únia sa zaviazala pomôcť Kolumbii s venezuelskými migrantmi, utekajú pred politickou krízou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska únia, vlajka
Počas sedemročného obdobia poskytne EÚ finančnú pomoc čakajúcim krajinám vo výške viac ako 14 miliárd eur. Foto: ilustračné, Getty Images

Európska únia (EÚ) sa zaviazala pomôcť Kolumbii v otázke rozsiahleho exodu obyvateľov Venezuely, ktorí utekajú zo svojej krajiny pred ekonomickou a politickou krízou.

Medzinárodná pomoc Kolumbii je potrebná

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini sľúbila vo štvrtok poskytnúť 30 miliónov eur na pomoc Kolumbii pri identifikovaní venezuelských migrantov a ich integrovaní do spoločnosti. Reakciu Kolumbie na vzniknutú situáciu označila za „príklad pre región a celý svet“, podľa nej je však potrebná medzinárodná pomoc.

Za posledné roky emigrovalo do Kolumbie takmer 1,5 milióna Venezuelčanov. Mnohí vstúpili do krajiny ilegálne a majú problém nájsť si prácu.

Ďalšie financie pôjdu na podporu súdneho systému

Mogherini tiež uviedla, že EÚ stojí pevne za svojím záväzkom pomôcť Kolumbii implementovať historickú dohodu s ľavicovými povstalcami. Oznámila tiež ďalšie finančné prostriedky na podporu kolumbijského prechodného súdneho systému, ktorý sa snaží odhaliť vojnové zločiny a poskytnúť ich obetiam odškodnenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Federica Mogheriniová