Europoslanci súhlasili s odložením brexitu, ak o to Londýn požiada a splnia sa aj ďalšie podmienky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
europarlament
Foto: ilustračné, SITA/AP.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu veľkou väčšinou zahlasovali v prospech ďalšieho posunutia odchodu Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ), ak o to Londýn požiada a naplnené budú aj ďalšie konkrétne podmienky.

Odchod bol odložený dvakrát

Po trojhodinovej debate prijali poslanci v Štrasburgu nezáväznú rezolúciu pomerom hlasov 544 za a 126 proti. Hlasovania sa zdržalo 38 poslancov.

Napriek vyhláseniam britského premiéra Borisa Johnsona, že Veľká Británia opustí úniu v plánovanom termíne 31. októbra s dohodou alebo bez nej, očakáva sa, že európski lídri budú na budúci mesiac počas dvojdňového summitu diskutovať o možnosti ďalšieho odkladu brexitu, ak dovtedy nenastane pokrok smerom k dohode. Odchod Londýna z 28-členného bloku bol odložený už dvakrát.

Poslanci EP si v rezolúcii stanovili podmienky, že odloženie brexitu podporia iba v tom prípade, ak bude odôvodnené jednoznačným účelom, napríklad, zabránením odchodu bez dohody, uskutočnením parlamentných volieb alebo referenda, odvolaním článku 50 (postup, ktorý spustil proces brexitu) alebo schválením terajšej dohody o vystúpení.

Problém s tzv. írskou poistkou

V rezolúcii sa poslanci tiež zaviazali odmietnuť akúkoľvek dohodu bez takzvanej írskej poistky a trvali na tom, že za odchod bez dohody bude „výhradne zodpovedná“ Veľká Británia. Na to, aby akákoľvek dohoda vstúpila do platnosti, musí ju chváliť Európsky parlament.

Johnson skalopevne trvá na tom, že Londýn opustí úniu v plánovanom termíne 31. októbra. Či už s dohodou, alebo bez nej. Hlavným problémom v súčasnej dohode o brexite, ktorú britskí poslanci opakovane odmietli, je takzvaná írska poistka. Ide o súbor opatrení, ktoré majú zaručiť bezproblémový režim na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom po odchode Veľkej Británie z EÚ.

Táto hranica sa po brexite stane jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a EÚ a prípadné budovanie reálnych hraníc by tu ľahko mohlo podnietiť nové kolo násilností medzi severoírskymi unionistami a katolíkmi.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia