Počet otcov poberajúcich materskú dávku stúpa, zamietli iba minimum žiadostí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sociálna poisťovňa
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo

Počet otcov, ktorí dostávajú zo Sociálnej poisťovne materskú dávku, stále stúpa. Od začiatku tohto roka do konca augusta priznala Sociálna poisťovňa materskú dávku 14,4 tisíca otcom.

„Je to už o 1,5 tisíca dávok viac ako za celý rok 2018, kedy ju poberalo 12 836 mužov,“ informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

Podľa Višvádera sa tak potvrdzuje rýchlo rastúci trend poberania materskej dávky v tejto skupine poistencov. V roku 2016 Sociálna poisťovňa dávku priznala a vyplácala 3 076 mužom a v roku 2017 ich bolo 6 553.

Minimum zamietnutých žiadostí

Dávku s názvom materské poisťovňa zatiaľ v tomto roku nepriznala pre nesplnenie podmienky starostlivosti o dieťa alebo podmienky súčasného nepoberania rodičovského príspevku matkou v 265 prípadoch.

„V ďalších 51 prípadoch dávka nebola priznaná pre nesplnenie potrebnej podmienky nemocenského poistenia 270 dní. Vlani predstavoval počet všetkých nepriznaných dávok z oboch dôvodov 240,“ povedal Višváder. Tvrdí, že nejde o hromadné zamietnutie „tisícok žiadostí“, keďže poisťovňa zamietla 1,8 percenta z celkového tohtoročného počtu žiadostí otcov o vyplácanie materskej dávky.

„V auguste tohto roka v tejto súvislosti dostala Sociálna poisťovňa aj informáciu z Kancelárie verejného ochrancu práv, ktorá preverovala tri podnety poistencov a ktorá konštatovala, že ani v jednom prípade nebolo preukázané porušenie základných práv a slobôd,“ dodal Višváder.

Suma materskej dávky stúpla

Otec dieťaťa má nárok na materskú dávku najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu matky. Materskú dávku môže otec dostávať 28 týždňov, pričom túto možnosť musí využiť najneskôr do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Otec však musí byť v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti nemocensky poistený najmenej 270 dní.

Suma materskej dávky od začiatku roka 2017 stúpla zo 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Táto dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa spravidla 34 týždňov, tak pri tohtoročnom hrubom zárobku do 1 908 eur dosahuje úroveň čistej mzdy, ktorú mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku.

Maximálna suma materskej dávky pri hrubej mzde 1 908 eur a viac v tomto roku predstavuje 1 411,40 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci a 1 458,50 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Višváder