Nový termín voľby podpredsedu parlamentu stále nestanovili, SaS nedoručila návrh nového kandidáta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Národná rada SR, parlament, schôdza
Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

Nový termín voľby podpredsedu parlamentu ešte nie je stanovený. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca NR SR Tomáš Kostelník. Zdôvodnil to tým, že poslancami alebo príslušným poslaneckým klubom nebol doručený návrh nového kandidáta.

Jeden post podpredsedu parlamentu na základe výsledkov z parlamentných volieb patrí strane Sloboda a Solidarita (SaS). Doteraz bola podpredsedníčkou jej členka Lucia Ďuriš Nicholsonová, tá však odišla do Európskeho parlamentu.

SaS navrhla za podpredsedu Ľubomíra Galka. Jeho kandidatúru poslanci vo štvrtok 12. septembra neschválili.

Nedoručili návrh kandidáta

Podľa volebného poriadku o hlasovaní a voľbách NR SR sa opakovaná voľba nekoná, ak bol na funkciu navrhnutý len jeden kandidát, ktorý z dôvodu, že nezískal potrebnú väčšinu hlasov, nebol zvolený. V takom prípade sa vykonajú nové voľby na základe podaných písomných návrhov kandidátov.

K dnešnému dňu však nebol takýto návrh kandidáta zatiaľ poslancami alebo príslušným poslaneckým klubom doručený, aby mohla byť uskutočnená nová voľba,“ uviedol Kostelník.

Napätie vo vnútri strany

SaS reaguje, že čakajú, či sa Galko bude chcieť opätovne uchádzať o post podpredsedu parlamentu. „Ak by prejavil záujem, musíme sa potom na túto tému stretnúť v poslaneckom klube. Vzhľadom na momentálne napätie vo vnútri strany očakávam, že sa k tomu vyjadrí aj samotný predseda. Stále si však myslíme, že parlamentná matematika z volieb v roku 2016 je platná a tento post patrí SaS. Veríme, že koaliční poslanci sa nebudú správať v rozpore s týmito dohodami, ako to predviedli na aktuálnej schôdzi,“ povedal pre agentúru SITA poslanec NR SR za SaS Martin Klus.

Podpredsedov národnej rady volí a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoLucia Ďuriš Nicholsonová